LHC kan mista VM-stjärnan

SPORTBLADET

Magnus Johansson: Får jag ett bra bud så tar jag det

Foto: MATS STRAND
NHL NÄSTA? Magnus Johansson, 32, har inte gett upp drömmen om NHL. ”Får jag ett bra bud drar jag”, säger Linköpings och Tre Kronors backstjärna.

RIGA. Magnus Johanssons succé i VM har inte gått obemärkt förbi.

Nu är Toronto, Los Angeles Kings och New York Rangers intresserade av 32-åringen.

– Får jag ett bra bud så tackar jag ja, säger Linköpings stjärna Magnus Johansson.

Kenny Jönsson och Magnus Johansson är Tre Kronors bästa backar hittills.

Båda har varit lysande och öst in poäng. Johansson står på fem poäng och Kenny Jönsson på sex poäng.

Att Kenny Jönsson uppvaktas hårt av NHL-klubbar är ingen hemlighet.

Ansetts för liten

Nu har intresset även ökat för Magnus Johansson, trots att han tidigare ansetts för liten för NHL och trots att han är 32 år.

- Jag kan tänka mig att en tre, fyra NHL-klubbar som behöver omedelbar hjälp för en powerplay back är intresserade av Magnus Johansson, enligt de indikationerna jag fått. Jag är ganska övertygad om att han kommer att få ett kontraktsförslag från någon NHL-klubb, säger hans agent Gunnar Svensson.

Magnus har förlängt kontraktet med Linköping och det nuvarande avtalet löper till 2010.

"Skulle passa in"

Men det är inget hinder för att Magnus Johansson ska få ett NHL-avtal. Inte heller att han inte är draftad av någon NHL-klubb.

Magnus Johansson är intresserad av NHL och känner till att det finns möjligheter till spel på andra sidan om Atlanten nästa höst.

- Det skulle vara roligt att få testa på NHL innan det är för sent. Det är ju ett nytt spel och jag tror att jag skulle kunna passa in, säger Magnus Johansson.

När NHL-klubbarna frågat om Magnus Johansson har de fått svaret att han inte åker för minimum-lön och att det måste vara ett envägskontrakt, det vill säga lönen ska vara densamma i NHL som i farmarlaget.

När NHL-klubben lämnat en intresseförfrågan angående Magnus Johansson och fått svar ska sedan Magnus Johansson spelstil, ålder och marknadsvärde analyseras.

- Det som talar emot Magnus är givetvis hans ålder och att han är odraftad.

Men samtidigt har han visat i VM att han är en riktigt bra powerplay back och dessutom en rightare. De växer inte på träden, säger Gunnar Svensson.

Innan den 15 juni måste Johansson skrivit på ett NHL-kontrakt. Därefter stänger transferfönstret från Europa mot NHL.

Racet till NHL - hela listan

Tomas Ros