SLUTET FÖR ELOFSSON?

SPORTBLADET

Nobbar OS-lägret nu kan karriären vara över: ”Det vill inte riktigt lossna”

Foto: ställer in Per Elofsson nobbar höghöjdslägret i Italien, en viktig förberedelse inför OS i Turin. ”Det vill inte riktigt lossna”, säger Elofsson

RÖBÄCK

Per Elofsson, 28, är långt ifrån en comeback.

I går morse hoppade han av OS-lägret i Val Senales.

Nästa vecka kan han ställa in hela säsongen – eller karriären.

– Sista månaden har det absolut inte hänt någonting. Så fort jag försökt belasta kroppen lite hårdare blir jag förkyld, säger Elofsson till Sportbladet.

Den förre skidstjärnan Per Elofsson är sjuk igen och i går ställde han in det viktiga höghöjdslägret i Italien.

– Det är klart att man vill åka ner. Självklart. Men det är så här det har varit hela tiden. När man försöker belasta kroppen lite hårdare blir man förkyld.

OS i Turin börjar 10 februari. Tiden är knapp, och det går trögt för Per Elofsson.

– Man försöker hela tiden öka ett snäpp och komma förbi den här pluggen som sitter i dagsläget. Man har försökt med alla olika knep: träningssätt och kost och allt möjligt. Men det vill inte riktigt lossna.

Går det framåt?

– Sista månaden har det absolut inte hänt någonting. Man försöker hela tiden hitta alternativ och lösningar men det vill sig inte. Det är jäkligt frustrerande. För huvudet vill och när kroppen säger ifrån blir det en konflikt.

Är OS fortfarande målet?

– Jag har aldrig riktigt satt upp det målet. Jag tar en del i taget. Jag har försökt ta det i tre steg. Första från förra hösten till sommaren för att se om det överhuvudtaget fanns någon möjlighet att komma upp till den nivå man vill, och som man tävlat på. Nästa kliv är från sommaren till hösten. Nästa beslut som är tänkt att ta slutet på oktober/början på november avgör om det blir ett nästa steg. Då tar jag ett beslut om säsongen som är i antågande.

Så du har inte tagit något beslut om nästa säsong?

– Nej, inget definitivt. Det är klart att man känner ungefär åt vilket håll det lutar. Men det är inget jag går ut med nu. Jag vill inte ta ett förhastat beslut.

Elofsson lovar däremot ett definitivt beslut inom max tre veckor. Minst en vecka. Men när man hör honom tala får man lätt intrycket av att han redan gett upp säsongen.

Men när du säger att det inte går framåt alls och känner vart det lutar åt låter det som?

– Jag hade hoppats på mycket mer, givetvis. Jag hade ett väldigt bra utgångsläge i våras och hade haft alla förutsättningar att vara med och tampas i vinter om kroppen svarat för fullt. Men självklart är det så, att ju mer dagar det går när det inte blir någon större förbättring så ju sämre.

Det ryktas nämligen om att du lagt ner säsongen.

– Det här är något rykte som varit ända sedan i våras. Har du lagt av? säger folk. Det är spekulationer som blir, givetvis.

Om du lägger ner säsongen. Hur ser du på framtiden, vill du fortfarande tillbaka?

– Vi måste sätta oss ner och gå igenom vad som har varit och vad vi ser för framtidsplaner. Givetvis är drömscenariot att det tar en vecka till och sedan går proppen och man kan tävla för fullt. Sedan om det tar längre tid, eller om det finns andra saker man kan värdera in i det hela får vi fundera.

Du kan satsa för ännu nästa säsong, men du kan lägga ner?

– Jag vill hålla alla lösningar öppen. Sedan får man se när man sätter sig ner och går igenom det vi försökt och prövat med. Kanske det finns en hel del lösningar kvar? Givetvis finns det alltid hopp.

Fortfarande finns inga fler svar på varför det är så här?

– Nej, antagligen för att kroppen behöver längre tid på sig att återhämta sig från den typ av utmattning man drabbades av. Man gick på för hårt och hade en överbelastning. Det är ungefär som att kroppen håller tillbaka de sista växlarna. Det är som att den är lite reservativ. ”Men vänta grabben, det är inte riktigt färdig än. Jag måste återhämta mig lite till innan jag klan släppa loss ordentligt”, säger den.

En liten skyddsåtgärd?

– Det är klart att det är en försvarsmekanism utav kroppen. Han vill inte vara med. Om inte grabben har fattat det själv så får han själv sköta det (skratt). Så är det. Kroppen är funtad så.

– Det jobbiga är när man är så sugen. När huvudet vill och kroppen säger en annan sak. Det är det som är värst med situationen. Man är så sugen på att tävla, när man inte får göra det blir det inte bättre.

För det är verkligen så? Många undrar ju om du verkligen vill.

– Ja, det är ju det vanligaste man får höra. Men folk som sett mig under den här perioden kan verkligen intyga att så inte är fallet. Jag har gjort precis allt jag kunnat.

– När man såg nu på världscupen sitter man och är alldeles varm i kroppen. Fast det är framför tv:n. Det bara kliar, man har hög hjärtfrekvens och adrenalinet bara pumpar.

– Sprint är inte min riktiga grej, men man känner igen sig så väl i tävlingsmomentet.

Trots att det går så tungt verkar du ändå på väldigt bra humör.

– Ja, men det är sak om det inte går som man vill professionellt. Men det är en annan sak hur man mår som privatperson. Jag mår toppen. Jag har en liten pojk också som förgyller vardagen. I det stora hela är allt kanon.

Grattis på namnsdagen, förresten.

– (skratt) Tack. Ja, det är inget namn man skryter om: Eilert, mitt andranamn.

– Men det är en lite rolig grej med det där. Eilert Pilarm fyller också år andra april, precis som jag.

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM