”Formel 1 måste vara lite farligt”

Kevin Magnussen kritisk mot halo

Foto: Steve Etherington / MediaPortal Daimler AG
Mercedes testförare George Russell testade halo i Budapest
SPORTBLADET

F1 ska bli säkrare 2018.

Det gillar inte Kevin Magnussen.

– Risker och fara lockar mig, säger han.

Den danske F1-föraren gör sin första säsong hos Haas, sin tredje i F1 och är allt annat än nöjd med det nya cockpitskyddet halo. Det kommer att införas 2018 för att skydda förare mot kringflygande föremål och det är möjligt att det hade räddat livet på Indycar-föraren Justin Wilson och F2-föraren Henry Sturees.

Ändå övertygar det inte Kevin Magnussen.

– Risker och fara lockar mig. Det är viktigt för min motivation, det är därför jag är racerförare. När du sätter ditt liv på spel och riskerar allt för att nå ett resultat och sedan lyckas med det, det är en otrolig tillfredsställelse, säger han till motorsporttotal.

– Jag tycker att arbetet för säkerheten går för långt, det är redan säkert och F1 har utvecklats väldigt mycket de senaste 30 åren. Tidigare var det för farligt att köra Formel 1. Nu är det däremot bra som det är det. Vi behöver inte ännu mer och halo ser helt enkelt bedrövligt ut och då är det inte Formel 1 längre.

Formel 1 måste vara lite farligt

Marcus Ericsson tycker däremot att det är bra när säkerheten ökar och han har precis som de båda världsmästarna Sebastian Vettel och Fernando Alonso sagt att det kanske inte är så vackert, men att ögat vänjer sig och att säkerheten går först.

– Diskussionen om säkerheten är svår, det är omöjligt att argumentera mot säkerheten, erkänner Magnussen.

– Men halo är inte cool, den är fruktansvärt ful. Formel 1 måste vara coolt, det måste vara lite farligt och det är inget fel i det.

Formel 1 har nu sommaruppehåll, nästa deltävling avgörs i slutet av augusti - men halo är inte aktuellt före nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM