De får chansen i Sveriges EM-lag

Foto: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN
Evelina Tovek.
SPORTBLADET

FALSTERBO. Förbundskapten Henrik Ankarcrona satsar vidare mot EM i Göteborg med de fyra ryttarna från fredagens Nations Cup-lag.

Samt ger ett positivt besked om Malin Baryard-Johnssons häst Cue Channa.

– Jag känner ingen oro, säger han. 


BESTÄLL RIDSPORTSBIBELN HÄR!


Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw är den gedigna grunden i Ankarcronas EM-lagbygge. 

Till det lägger han rookien Evelina Tovek som får fortsatt förtroende, trots hennes totalt 17 fel i Nations Cup-debuten.

– I Evelinas andra runda trillade några bommar. Men överlag, att gå in här utan större förberedelser och göra premiär i nationshoppning på hemmaplan – all heder år henne, säger Ankarcrona.

”Väldigt nöjd så här långt”

Evelina Tovek, 23-åringen från Varberg, är besviken över sin insats i nationshoppningen men desto gladare över att finnas med i EM-planerna.

– Det är jättehäftigt, för ett halvår sedan fanns EM inte ens i tanken. Jag har lite saker att jobba på men är väldigt nöjd så här långt, säger hon. 

Även Malin Baryard-Johnsson, som strök sin Cue Channa från Falsterbo, kommer att nomineras. Stoet har ingen direkt skada, men kändes i förra veckan inte helt fräsch.

– Cue Channa är hemma och kryar på sig. Hon har fått en lättare behandling och ska givetvis komma tillbaka på benen igen innan man vet. Men jag känner ingen oro, säger förbundskaptenen.

Förre landslagsveterinären Jonas Tornell har undersökt stoet. Till Sportbladet säger han att det handlar om en bagatell och att åtgärderna är en försiktighetsåtgärd. 

Vad han hittat vill han inte säga, men på sin Facebooksida skriver Malin Baryard att det rör sig om en lättare muskelstäckning i ryggen. 

– Om en vecka ska hon nog kunna ridas igen och börja hoppa om två veckor, säger Joans Tornell.

Har du gett några råd inför EM?

– Nej, det är tack och lov inte min uppgift längre, säger Tornell. 

Även rutinerade Helena Persson kommer att nomineras. Fler kan tillkomma innan helgen är slut.