Lagerbäck: Foppa är en världsspelare

Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

OSLO. Två svenska förbundskaptener, ett mål var – och ingen av dem var nöjd.

– Jag hade hoppats på mer, säger Janne Andersson.

– Det känns surt att tappa vinsten på slutet, säger Lars Lagerbäck.

Egentligen var det väl två helt olika besked som de hade fått av 90 minuter på Ullevål, på väg till semestern.

För Lars Lagerbäck var 1–1 ett steg till i rätt riktning, ett nybyggande Norge repeterade mönstret från kvalmatchen mot Tjeckien, med att växa in i en match, koppla grepp och… ja, inte förlora i alla fall.

– Det har varit en bra samling, vi har tagit ett klart steg om man ser på de här två matcherna, säger han.

Tömde sig i fredags

För Janne Andersson var 1–1 mest en match som inte förlorades.

– Vi hade en match i fredags som tömde kraften hos allihop. Vi kom inte upp i det tryck vi borde ha i dag. Det krävs bättre spring, distinktare passningar, man måste skruva upp tempot själv och det gör vi alldeles för dåligt.

Men de som spelade här spelade ju inte mot Frankrike. Menar du att de var en del i den mentala urladdningen ändå?

– Jag tror att alla som var på Friends i fredags hade en mental urladdning som satt i litegrann. Jag vet ju själv hur jag känt de senaste dagarna. I dag så fanns det inte hos dem helt enkelt, då är det väl en rimlig förklaring att fredagen dröjde kvar. Jag vet inte, jag kanske är för snäll mot dem.

Valde att hylla sin mittback

Andersson valde att lyfta fram Filip Helanders insats som ett positivt besked från Norge-matchen. Annars var det viktigaste att de i alla fall inte förlorade.

Nu kan du summera ditt första spelår som förbundskapten. Hur långt tycker du att ni kommit?

– Jag tycker att vi har kommit ganska långt. Helheten har varit väldigt bra, det är många spelare som förstått exakt hur vi vill spela, och vi har skapat förutsättningar för en häftig höst.

För hans kollega i norsk kostym lär hösten mest handla om att fortsätta bygga ett landslag som är redo för det kommande EM-kvalet. När Sportbladet frågar menar Lars Lagerbäck att han kommit en bit på väg mot att ha hittat sitt landslag.

– Den här samlingen har gett en hel del, nu känner jag att jag börjar ha ganska bra koll på det. Sen har vi en ganska jämn trupp. Jag börjar känna mig ganska klar med att vi har åtta-tio spelare som kommer att vara en stomme i det här laget.

Lagerbäck hyllade Emil Forsberg

Även om Lagerbäck har fullt upp med sitt nya lag så märker han förstås av en del av det som händer i hans gamla.

Emil Forsbergs höjde kvalitén med sitt inhopp. Vad tycker du om hans utveckling?

– Jag har ju inte följt honom i klubblaget, men jag har sett honom ett par matcher i landslaget. Hans statistik från Bundesliga talar ju för sig själv, och hans andra halvlek mot Frankrike håller ju en oerhörd klass. Han har utvecklats, tycker jag, till en världsspelare.

ARTIKELN HANDLAR OM