Ferrari dominerar i kvalet inför Ungerns GP

SPORTBLADET

Sebastian Vettel har en VM-ledning på en poäng.

Det tänker han utöka i morgon.

Han har pole position i Ungerns GP.

– Det var ett riktigt, riktigt bra sista varv, säger den flerfaldige världsmästaren.

Foto: Zsolt Czegledi / TT / NTB Scanpix
Sebastian Vettel dominerar i kvalet inför Ungerns GP

Den tyske VM-ledaren var snabbast i kvalet på Hungaroring i Budapest, han var något snabbare än teamkollegan Kimi Räikkönen (+0,168 ) vilket gör att Ferrari har första startled i Ungerns GP.

– Hela dagen har varit fantastisk, bilen är fantstisk och det är otrolgit bra att ha första och andra startplats här, säger Sebastian Vettel efter kvalet.

– De senaste två loppen har inte riktigt gått så som vi hade hoppats, men vi fortsätter att jobba hårt och hur de har gått spelar ingen roll nu, nu är allt fokus på det som händer här och nu. Vi har inte vunnit någonting än.

Ferrari dominerar i kvalet inför Ungerns GP

Inför morgondagen väntas temperaturen i Ungern vara över 30 grader och banan är känd för att vara svår att köra om på, men temperaturen kräver mycket av både förare och material. Det krävs att kylarsystemen fungerar ordentligt och att föraren kan hantera däcken på ett effektivt sätt. Det gör att Mercedes Valtteri Bottas som startar från ruta tre och kollegan Lewis Hamilton som startar intill honom ser sina chanser.

– Ferrari har varit snabba hela helgen och vi visste att det skulle vara svårt att slå dem i kvalet, den här typen av banor kan ställa till problem för oss ibland, säger Valtteri Bottas.

– Vi har mycket jobb kvar att göra i kväll och natt, men det är ett långt lopp vi har framför oss i morgon.

I kampen om VM-titeln skiljer det en poäng mellan Vettel och Hamilton inför morgondagens deltävling.

Saubers med problem

Precis som väntat försvann båda Saubers förare i Q1. Pascal Wehrlein körde in på plats 18 medan Marcus Ericsson var 20:e man och sist. Han hade otur med en gulflagg under sitt sista varv och förbättrade inte sin varvtid.

– Det är klart att det var väldigt synd, min andra runda var riktigt bra och banan blev snabbare och snabbare. Hade jag fått slutföra mitt sista varv hade jag kunnat slå flera förare framför mig, så det var riktigt surt, säger han till Viasat Motor.

– Det var väldigt olyckligt att jag inte fick köra mitt sista varv.

Nu blir det en tuff uppgift för Sauber i morgon eftersom banan i Ungern är extremt svår att köra om på och den tuffaste konkurrenten i märkes-VM, McLaren, har två bilar som startar bland de tio främsta.

– Det är klart att det är väldigt svårt att starta längst bak, nu måste vi göra det bästa av situationen. Det är viktigt med ett bra race, en bra strategi och sedan får vi hoppas att folk framför oss får problem som vi kan dra nytta av, säger han.

Inför Ungerns GP har Sauber ett övertag på McLaren med 5–2 i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM