Friidrottsikonen Peter Snell död

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Peter Snell tar emot guldmedaljen efter 1500-metersloppet i Tokyo-OS. Silvermedaljören Josef Odlozil, Tjeckoslovakien, till vänster och bronsmedaljören John Davies, Nya Zeeland, till höger.

Friidrottslegendaren Peter Snell är död.

Nyzeeländaren blev historisk när han vann både 800 och 1500 meter vid OS i Tokyo 1964.

Snell somnade in i sitt hem i Dallas, USA, 80 år gammal, rapporterar The Herald.

Peter Snells karriär i världstoppen varade egentligen bara i fem år, 1960–1965. Men under de åren hann löparen från Opunake, Nya Zeeland, ta tre OS-guld och slå världsrekord på tre olika distanser. Tillräckligt för att adlas till Sir Peter Snell och prisas som landets största idrottsman under 1900-talet.

Peter Snells största bedrift anses vara dubbeln i OS i Tokyo 1964 på 800 och 1500 meter, en dubbel som ingen hade gjort sedan 1920 och som därefter inte heller upprepats på herrsidan i OS. Medeldistansikonen är också historisk som innehavare av det äldsta nationsrekordet på en mästerskapsdistans. Det är nämligen ingen på Nya Zeeland som överträffat hans 1,44.30 på 800 meter från 1962 så här 57 år senare.

”Levde sitt liv hela vägen”

Peter Snell drabbades av hjärtproblem 2010 men var fortfarande förhållandevis pigg under sin sista tid. Enligt idrottshistorikern Ron Palenski, som rapporterade om dödsbudet, var Peter Snell och frun Miki på väg att göra sig i ordning för att åka och handla när Snell somnade till i sin stol för att aldrig vakna igen.

– Miki sa till mig att jag vill att folk ska veta att han inte var sängliggandes på slutet utan han levde sitt liv, säger Ron Palenski.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott