”Jävla hyckleri”

Dundrar mot förbundet efter att blivit blåsta på kvalet

Tre allsvenska lag skulle få kvala till handbollsligan.

Nu har förbundet strukit alla kval och trion tvingas kvar i allsvenskan.

– Jävla hyckleri att ha fair play som sin slogan, dundrar Andreas Stockenberg, tränare i Amo som nu inte får kvala.

I dag kom beskedet från Svenska handbollförbundet:

Inga kval spelas utan alla lag som låg på kvalplats blir kvar i sina serier nästa säsong.

På herrsidan betyder det att Hammarby, Skånela och Amo, som skulle kvala mot lag 11–13 i handbollsligan, inte får chansen att ta sig upp i handbollsligan utan blir kvar i allsvenskan.

Det fick Amos Andreas Stockenberg – allsvenskans kanske största profil, men också mest kontroversiella och högljudde tränare – att rasa.

”Svensk handboll har återigen visat sig på sin sämsta sida. Jävla hyckleri att ha Fair play som en sina slogans”, twittrade han direkt efter beskedet.

Hade velat kopiera Norge

För Sportbladet utvecklar Stockenberg sitt resonemang:

– Det är ju hyckleri! Det här är inte fair play. Man är så noga i svensk handboll med att allt ska vara rättvist. Men det här är väl inte rättvist?

Han hade velat att svensk handboll skulle gjort som norsk. Tidigare i veckan tog Norge beslutet att alla lag som låg på kvalplats uppåt skulle flyttas upp och de som låg på kvalplats neråt skulle få stanna kvar.

Det hade inneburit 18 lag i handbollsligan nästa säsong.

– Det mest rättvisa hade varit att göra som i Norge. Men då hade det blivit större jobb för förbundet att administrera serierna och kanske ändra till rak serie. I stället väljer de det absolut enklaste, säger Stockenberg.

Hammarby, Amo och Skånela skulle kvala.
Hammarby, Amo och Skånela skulle kvala.
Varberg och Helsingborg.
Varberg och Helsingborg.

– De premierar ju de lag som gjort pissäsonger. De som varit odugliga. Varberg, Helsingborg, Guif och Önnered har ju varit pissdåliga och inte vunnit en match mot andra lag än inbördes mot varandra.

Det sistnämnda stämmer visserligen inte.

”Hade slagit ut Önnered”

Stockenberg dundrar vidare:

– Vi tre (allsvenska lagen på kvalplats) hade tagit lika många poäng som dem. Det är ju omöjligt att ta färre eftersom man möter varandra.

Samtidigt menar att han beslutet ändå var väntat.

– Det här hade man i princip räknat ut själv. Vi kommer att överleva som klubb ändå men att man inte får chansen tycker jag känns surt. Jag är rätt övertygad om att vi hade slagit ut Önnered. Nu får man inte chansen ens efter att kämpat en hel säsong. Det bestäms över våra huvuden i stället.

Men han förstår också att förbundet hade ett svårt att beslut att fatta oavsett.

– Ja, ja, de måste ta ett beslut. Det här beslutet innebar väl minst skada.

Handbollsligan kommer att utökas med ett lag nästa säsong. Aranäs, som vann allsvenskan och tog en direktplats till ligan, flyttas upp medan inget lag flyttas ner eftersom det inte var klart vilket lag av Varberg och Helsingborg som skulle sluta jumbo.

Arkiv: Följ med till Alstermos omklädningsrum

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.