Skandaltränaren reser med unga gymnaster

Anklagas för övergrepp – dyker upp på flera utlandsresor

avKristoffer Bergström

Den svenske skandaltränaren är stoppad från att resa på internationella stortävlingar med sina unga gymnaster.

Men bilder från Riga och Västerås visar att han har hittat en väg runt begränsningen.

– Dessvärre kan vi inte stoppa honom från den sortens tävlingar, utan bara från att vara en del av våra delegationer, säger Øistein Leren, generalsekreterare på NGTF.

TV: Ex-gymnasten vittnar om tränaren

Anklagelserna spänner över mer än ett decennium. Den högt ansedde gymnastiktränaren påstås vid upprepade tillfällen ha haft sex med sina unga adepter och pressat andra så hårt att de skadat sig fysiskt eller behövt psykisk vård. Han förnekar bestämt all form av brottsliga handlingar, men erkänner två fall av olämpligt nära relationer till sina gymnaster.

– Han börjar med sms när du är tolv–tretton år och sedan fortsätter det. Det finns två lägen. Gör du som han säger och inte gnäller fast du har ont blir du en favorit. Men då är risken att du blir skadad eller sexuellt utnyttjad. Gör du inte som han säger blir du bestraffad och ignorerad, har psykoterapeuten Elizabeth Ekman sagt.

I fjol avslöjade Sportbladet hur den medelåders mannen gjort sig oönskad i Sverige men sökt sig vidare ut i Europa. Han besökte föreningar i Tyskland och Frankrike innan han anställdes av en norsk organisation.

Det norska förbundet NGTF uttryckte sin oro, men hade inte mandat att kliva in i klubben och riva mannens kontrakt. I stället informerade de den hårt satsande klubben att de vägrade signera de nödvändiga papper som krävdes för att svensken skulle få resa med laget till internationella stortävlingar.

Ett år senare visar bilder på tränarens instagramkonto att han inte bara följt sina adepter på hemmaplan. I november 2018 tycks han vara med laget i Belgien. I mars flyger han med sina gymnaster till Lettland. Efter att Nordiska juniormästerskapen poserar svensken med två medaljprydda gymnaster.

Øistein Leren är generalsekreterare i norska gymnastikförbundet och mycket kritisk till det som pågår.

– Vi godkänner inte att han reser med klubben. Om det är en delegation som ska åka på en större tävling måste vi signera, och det gör vi inte om han ska följa med. Det gäller oavsett vilken position han ska ha, om han ska vara tränare eller inneha en annan funktion i delegationen. Han får inte resa som en del av en officiell NGTF-delegation. Men det finns vänskapstävlingar utan så kallat FIG-reglemente, alltså tävlingar av lägre kategori. Då ansvarar klubben för sina anställda. Där kan han dessvärre resa med laget, säger Leren.

Har ni sagt till klubben att ni inte tycker att det är en bra idé att han reser med flickorna?

– Det har vi varit väldigt tydliga med. Flera gånger.

Varför är han inte lämplig?

– Jag litar på informationen vi har från det svenska gymnastikförbundet. Vi litar på utredningen och det har inte kommit någon ny information som visar att den inte gäller längre.

Har ni några indikationer på att han begått något grovt fel i Norge?

– Nej. det har vi inte. Vi är väldigt uppmärksamma.

Tränaren ser sig orättvist behandlad. Hans advokat Michael Fischbein kallar det norska gymnastikförbundets agerande ”fel, tråkigt och fegt”.

– Han reser på tävlingar eftersom det är hans jobb. Han ansvarar för de här gymnasterna och vill hjälpa dem så långt han har möjligt att göra. Klubben är också okej med det naturligtvis, säger Fischbein.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gymnastik