SVT får böta 25 000 – efter intervju med Zlatan

avKristoffer Bergström

Publicerad:

SVT får böta 25 000 kronor efter en intervju med Zlatan Ibrahimovic.

Förvaltningsrätten slår fast att Sportnytts inslag gav Zlatans padelhall omotiverad reklam.

”Genom exponeringen av logotyperna och av rackethallens verksamhet uppkom ett kommersiellt gynnande” står i domen.

Padel är dyrt att spela, men kan vara ännu dyrare att visa i tv. Det har SVT fått erfara efter ett inslag i Sportnytt i fjol, då Zlatan Ibrahimovic intervjuades i den padelhall i Stockholm som han var med och invigde.

Halverar beloppet

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden och i oktober slog de fast att SVT skulle böta 50 000 kronor för otillbörligt kommersiellt gynnande.

”Nämnden anser att det omfattande gynnandet inte var redaktionellt motiverat utifrån ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse och beaktar att det rörde sig om en invigning av fotbollsspelarens egen rackethall.”, skrev Granskningsnämnden i sitt beslut.

Ärendet gick vidare till förvaltningsrätten som nu meddelar att de går på samma linje. Men de anser att bötesbeloppet (det som kallas ”särskild avgift”) ska halveras med hänsyn till den "aktuella fotbollsspelarens särskilda profil" och allmänhetens intresse för hans göromål utöver fotbollskarriären.

”Hade kunnat undvikas”

”Genom de delar av intervjun där rackethallens verksamhet visas och där det nämns att det är fotbollsspelarens rackethall uppkommer ett kommersiellt gynnande som med mycket enkla medel hade kunnat undvikas” står att läsa i domen.

Foto: Anna Tärnhuvud
Zlatan under invigningen av padelhallen
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM