Galna idén för att rädda F1 på Silverstone 2020

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lewis Hamilton firar sin seger på Silverstone 2019
Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Lewis Hamilton firar sin seger på Silverstone 2019

F1 kämpar för att rädda säsongen. Då är alla förslag tillåtna.

Som att köra Storbritanniens GP åt fel håll.

– Ingenting är uteslutet, säger chefen för Silverstone.

I år fyller F1 70 år, men än så länge har säsongen inte startat. Istället är den i nuläget uppskjuten till i mitten av juni och målsättningen från F1:s sida är att starta säsongen i sommar och därefter genomföra mellan 15 och 18 lopp.

– Vi kommer att tävla under den normala semesterperioden och vi räknar också med att säsongen kommer att sträcka sig en förbi det slutdatum, 27–29 november och som den nuvarande kalendern har, sa F1:s chef Chase Carey i ett pressmeddelande för två veckor sedan.

En idé är att genomföra flera lopp på en och samma bana, samt att tävla utan publik och det är förslag som brittiska Silverstone stöder.

– Det vore märkligt att köra utan publik, men vi är beredda att arbeta arbeta tillsammans med Formel 1 på alla sätt som de anser är bäst för mästerskapet, säger Silverstones chef Stuart Pringle från Sky.

– De flesta teamen har sina fabriker till ett stenkast från vår bana vilket gör att det operativt skulle vara enkelt för oss att köra flera lopp här.

Köra GP på Silverstone – åt motsatt håll

Hans förslag går betydligt längre än att enbart köra fler än ett lopp på Silverstone. Han vill att det andra loppet ska köras i motsatt riktning. Något som aldrig hart gjorts på banan där F1 startade sin historia 1950. Ett förslag för att utmana så väl förare som team ännu mer, samtidigt som det går att pressa in fler lopp under en tävlingshelg.

– Det är ingen dum idé, säger Silverstones Chef till brittiska Sky.

– Vi har visserligen inte den licensen som kräva för att köra loppet i motsatt riktning, men jag anser att denna ovanliga tid också kan föra med sig ovanliga beslut. Ingenting är uteslutet

F1 vill starta i sommar

Sju av tio F1-team har sina fabriker i närheten av Silverstone, bara Ferrari, Alpha Tauri och Alfa Romeo har sina baser i Italien respektive Schweiz.

– Vi har en bra infrastruktur och flera, de flesta av teamens medarbetare kan sova hemma och om vi kan hjälpa till skulle vi naturligtvis bli väldigt glada, säger Stuart Pringle till tv-kanalen.

Enligt den aktuella kalendern ska F1 starta med Kanadas GP i mitten av juni och Storbritanniens GP ligger som deltävling fyra, den 19 juli och arrangören vill ha ett besked om tävlingen ska avgöras i slutet av april.

– Det är otroligt viktigt att Formel 1 försöker att få till ett VM i år, så vi vill ge dem tid att skapa en ny kalender, säger Silverstones Chef.

Fram till den 30 juni är all motorsport i landet inställd, även den klassiska tennisturneringen Wimbledon som skulle ha genomförts från den 19 juni till den 12 juli har ställts in.

F1-bloggen - Leclerc dominerade medan Verstappen vägrade

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN