Frida Karlssons träning väcker reaktioner i Norge

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Att Frida Karlsson hämtar inspiration från friidrotten inför kommande säsong väcker reaktioner i Norge.

– Många skidåkare har provat det här tidigare och ingen har fortsatt, säger den norska experten Petter Skinstad.

– Det är mycket intressant att testa nya koncept, säger Fridas tränare Per Nilsson.

Skidsäsongen fick, precis som många andra sporter, ett abrupt slut på grund av coronavirus.

Tiden som blev över, när världscupen skulle avslutas och SM avgjorts, har skidåkarna använt väl. Oskar Svensson berättar exempelvis för Sportbladet att han har testat en del nya fartpass.

Frida Karlsson är också i testartagen. Tränaren Per Nilsson har hämtat inspiration från friidrotten och Frida Karlssons har provat att ett upplägg med ”dubbeltröskel”.

Det innebär att utövaren genomför två tröskelpass under samma dag. Under ett tröskelpass gäller det att ligga så nära gränsen för mjölksyra som möjligt, utan att gå över den.

Enorma framgångar

Den här träningsmetoden har bland annat gett enorma framgångar för de norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen. De har i sin tur inspirerat den svenska löparen Kalle Berglund och det är från honom Per Nilsson tagit lärdom.

Frida Karlsson har kört ”dubbeltröskel” i en vecka. Det blev fem pass totalt fördelat på tre dagar.

– Vi testar detta med dubbeltröskel och Kalle Berglunds koncept för lite mer fart. Det är lite kortare pass, men tröskel och det får ganska fort om du heter Frida Karlsson, säger Per Nilsson.

Frida Karlsson har själv berättat om de nya passen för tidningen Expressen och nyheten har nu väckt uppmärksamhet i Norge.

– Hon är inte på något sätt den första skidåkaren som testar det här. Både Hans Christer Holund och Andrew Musgrave har provat motsvarande träning tidigare. Marit Björgen körde också väldigt många fartpass i början av sin karriär, ofta flera om dagen, säger skidexperten Petter Skinstad på TV2:s sajt.

– Det är många som har provat det och ingen har fortsatt.

”Blir den stora utmaningen”

Petter Skinstad menar att löparna är extremt noga med att hela tiden mäta sina mjölksyrenivåer och se till att de har exakt rätt belastning under träningspassen. Det är svårare för skidåkarna, den kuperade terrängen gör att belastningen varierar.

– Frida Karlsson är van vid att bara sticka ut tungan och köra. Nu måste hon kontrollera mjölksyrenivåerna. Det blir den stora utmaningen, att hitta rätt balans, säger Skinstad.

Detta är dock Per Nilsson ytterst medveten om.

– Det är en lärdom för henne att ligga på de här trösklarna, för det går fort. Det är kanske det är en av anledningarna, att hon ska klara av att ligga där och se att det går fort, säger han och berättar att fyra av passen var på skidor ett på löpband.

– Ja, som när vi körde på löpbandet och hon såg att hon var femton slag från max , men ändå låg kvar på en gräns fick hon bra feedback.

Per Nilsson poängterar att detta är en liten del av träningen, att det ska utvärderas och mer ses som ett inslag för att bryta vardagen.

– Om man sätter det i perspektiv så vet jag att detta inte blir något stående inslag utan som ett alternativ. Frida tycker att det har varit spännande.

Stefan Thomson, damtränare i landslaget, säger så här om metoden:

– Det finns många intressanta delar med dubbeltröskel. Sen får man fundera på huruvida det är applicerbart på skidor

Är det stor skillnad mot hur ni tränar nu? 
– Tröskelträning är en stor del i skidträning, sen har vi inte jobbat med uttalat mer med dubbeltröskel. Men nog finns det skidåkare som testat liknande koncept.

Publicerad:

LÄS VIDARE