Parastjärnans krokiga resa till idrottstoppen

Berättar om barndomen nära Tjernobyl

1989, tre år efter Tjernobylkatastrofen, föddes Oksana Masters – med en kropp som utsatts för den kraftiga strålningen i området.

För BBC berättar 30-åringen, som nu har dubbla guldmedaljer i Paralympics, om sin väg till idrottstoppen.

Det har gått 30 år sedan Oksana Masters föddes i Ukraina. I dag är hon en firad idrottsstjärna med roddmedaljer från Paralympics 2012 och dubbla guldmedaljer i längdskidor från 2018.

Men vägen dit har varit lång.

Sju år på barnhem

Sina sju första år tillbringade hon på ett barnhem i Ukraina. Hennes kropp bär tydliga spår av strålningen från kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986. Hon berättar bland annat att hon föddes med sex tår, utan tummar och även utan olika organ.

– De kopplade samman det med Tjernobyl eftersom jag inte var särskilt långt därifrån, och i och med att strålningsnivån ökade efter explosionen. Det fanns definitivt kvar i flera år fram till dess att jag föddes, säger hon till BBC.

Oksana Masters med sin mamma.
Oksana Masters med sin mamma.

Vägde 16 kilo

Vändningen kom när Masters var sju. Efter en två år lång process blev hon adopterad av en kvinnlig universitetsprofessor från Buffalo, USA.

– Jag visste inte att jag var annorlunda förrän jag kom till Amerika. Det var först då jag förstod att allt jag hade upplevt inte var normalt, säger Masters som berättar att hon åtta år gammal var runt 87 centimeter lång och vägde cirka 16 kilo.

När hon var nio blev hon tvungen att amputera sitt vänstra ben som då var 17 centimeter kortare än det andra. Vid 13 års ålder var hon även tvungen att amputera det högra benet, då smärtan i det blev outhärdlig.

2002 började den då 13-åriga Masters, som då även tvingats till operationer på båda händerna, med rodd.

”Har dedikerat mitt liv”

Men det var inte förrän 2008 hon fick höra om Paralympics.

– Jag tänkte: ”herregud, det här är så coolt”! Jag hade ingen tanke på att någon som jag, som saknade båda benen, skulle tävla för USA på hög nivå. Det tog ända till OS 2012 i London för mig att förstå att jag hör hemma här. Sedan dess har jag dedikerat mitt liv till det, säger Masters.

Resten är historia.

Masters har sedan dess tagit Paralympicsmedaljer i både rodd och skidskytte, samt vunnit två guld 2018 i längdskidor.

Och hon gillar att vara en förebild.

– Jag tror att det du ser tror du på och ju mer du ser Paralympics eller en para-idrottare, ju mer normalt blir det för den personen som inte har koll på vad det är. Det är riktigt coolt att se det växa.

Guldmedaljören Oksana Masters under OS 2018.
Guldmedaljören Oksana Masters under OS 2018.
Oksana Masters under OS i Sydkorea 2018.
Oksana Masters under OS i Sydkorea 2018.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.