”Det skulle vara en stor katastrof”

LILLEHAMMER. Ryssland dominerade herrstafetten med två lag i topp.

Nu riskerar stjärnan Sergej Ustjugov att stängas av från alla stora mästerskap.

– Det skulle vara en stor katastrof, säger tränaren Markus Cramer.

Sergeij Ustjugov skulle inte ens ha deltagit i stafetten, men när Artem Maltsev blev sjuk fick stjärnan hoppa in i det ryska andralaget.

Ustjugov förde sedan Ryssland II till seger före Ryssland I. Men nu riskerar stjärnan att få en tung dom över sig.

Wada beslutade i dag att stänga av Ryssland från alla stora mästerskap. Men de beslutade sig inte för en kollektiv avstängning av alla idrottare.

Ustjugov var dock en av de aktiva som inte fick tillåtelse att tävla under neutral flagg och stängdes därmed av från OS i Pyeongchang trots att det inte presenterats några bevis på att åkaren varit dopad.

”Väldigt arg och ledsen”

Nu kan han alltså straffas igen. 

– Jag hoppas att vi inte blir uteslutna. Det är alltid utövarna som är de stora förlorarna. Vi har ingenting att göra med några positiva dopingtest så vad kan utövarna göra när någon på kontoret kanske gjort någon skit? Jag är väldigt, väldigt arg och ledsen över det här, sa ryske tränaren Markus Cramer under söndagen och fortsatte:

– Efter OS var jag säker på att den här historien skulle avslutas. Jag förstår inte varför de startar den här utredningen igen. Det är väldigt, väldigt tufft för mig och för åkarna.

Rysslands anitdopingbyrå Rusada anklagas för att ha försökt dölja fakta och manipulera data trots att de försäkrat Wada om att de skulle lämna ut alla uppgifter. 

Det är det som nu ligger till grund för Wadas beslut. Men exakt hur de kommer påverka längdåkarna är oklart.

– Det skulle vara en stor katastrof för oss, speciellt för åkarna. Hur kan man förklara det här för dem? Jag vill att någon kommer och förklarar och ser vad som händer i deras ögon när man berättar att det är slut. När stora killar står framför dig och gråter, det är inte kul. Det är skit. Jag vill inte se det igen, säger Cramer.

”Stängs sannolikt av”

Hur Fis kommer att agera om Wada beslutar sig för att stänga av Ryssland från stora arrangemang återstår att se. 

– Fis kommer att tillämpa det straff som följer antidopingkoden. Det kan inkludera att söka värdskap för VM, diskvalificering av ryska utövare och ledare som på något sätt är inblandade i regelbrott. Det blir en liknande procedur som den vi hade inför Pyeongchang där de som bevisligen inte har varit inblandade får tillåtelse att delta, sa Fis generalsekreterare Sarah Lewis till Dagbladet förra veckan och fortsatte: 

– Det ligger nära till hands att tänka att de utövarna som blev avstängda i Pyeongchang, eftersom de var med i databasen på ett eller annat sätt, sannolikt kommer att stängas av. Men detta måste följas upp och kontrolleras ordentligt. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.