Stjärnorna i superduell: ”De är på en egen nivå”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Foto: Foto: AP, GETTY
Norrmannen Henrik Kristoffersen och österrikaren Marcel Hirscher gör upp om guldet under VM:s sista dag.

ST. MORITZ. ”Vem är kungen?”,­ undrade Henrik ­Kristoffersen. 

I dag får vi svaret – det är dags för superduellen alla har väntat på. 

– Kristoffersen och Hirscher är på en egen nivå, säger Mattias Hargin. 

När Marcel Hirscher gick i mål som segrare i fre­dagens storslalom petade han också ner Henrik Kristoffersen från pallen. Det var inte oväntat att öster­rikaren skulle gå segrande ur den striden. 

Det är i slalom den ­riktiga duellen äger rum. 

Kristoffersen har vunnit sex av de sju slalomtävlingar­ han ställt upp i den här ­säsongen. Alla gånger har Hirscher fått vika ner sig. 

Tackar sina rivaler

– Jag tror att han börjar bli lite irriterad, men samtidigt tror jag inte att han blir irriterad på mig. Jag tror ­bara att han känner att han vill vinna, sa Kristoffersen till Sportbladet inför VM.

När Hirscher får frågan om han börjar tröttna på Kristoffersen svarar han nej, tvärtom gillar han konkurrensen. 

– Det är bra att ha sådana atleter som höjer nivån. Det är mitt tionde år i världs­cupen och jag har sett så många som pushar gränserna. Det började i slalom med Reinfried Herbst från Österrike, sedan Jean-­Baptise Grange. Vi har alla dessa eror när atleter pushar gränserna och tar sporten vidare. Tack Ted Ligety för att du kickade ass i så många år, säger han. 

”Inspirerande”

André Myhrer och Mattias Hargin hoppas kunna ­vara med och slåss om slalommedaljerna. Men svenskarna är medvetna om konkurrensen. 

– Jag är imponerad. ­Kristoffersen och Hirscher åker extremt bra. De är på en egen nivå. Men det är inspirerande för jag vet hur hårt jag tränar och när de ­race efter race åker ifrån oss andra på det sättet som de gör, det är inspirerande. Det är bara att jobba hårdare för det är dit man vill också. 

Efter segern i Schladming vrålade Kristoffersen ut sin glädje och skrek ”Vem är kungen!? Kyss mig i röven!”. 

I dag får vi svaret.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM