Sensationellt svenskt silver

Sveriges Kalle Berglund och Angelica Bengtsson firar silver på 1500 meter respektive brons i stavhopp.
Sveriges Kalle Berglund och Angelica Bengtsson firar silver på 1500 meter respektive brons i stavhopp.

BELGRAD. Kalle Berglund sprang hem andra medaljen till Sverige den här kväll då han tog EM-silver på 1500 meter.

Han drog hela loppet och blev bara omsprungen av polacken Marcin Lewandowski.

– Men det känns ändå som jag vunnit ett silver och inte förlorat ett guld, säger han.

Kalle Berglund skrällde redan tidigare i vinter då han sprang på 3:37.69, den snabbaste tiden av en svensk någonsin på sträckan.

Här i inne-EM drog han hela loppet.

– Det var väl inte planen riktigt, men när jag låg kvar i täten med tre varv kvalr så sa jag till mig själv att nu släpper du inte detta. Nu svara du på allt, på alla attacker. Jag vet att inte många springer ifrån mig, säger Kalle.

Men attacken från polacken Marcin Lewandowski i ingången till sista kurvan kunde han inte svara på.

– Ja, jag försökte svara, men det höll inte riktigt. Men det här är mitt första mästerskap och jag är väldigt nöjd att ta silver. Jag har inte alla vapen än, men jag har några år på mig att träna. Lewandowski är snart 30 år och har sprungit OS- och VM-finaler. Han har rutinen, han har alla vapen.

”Det här är galet”

Kalle Berglund var ändå en sensation här i inne-EM, även han gick in i mästerskapet med ledande årsbästa. Men han är bara 20 år och 1500 meter är ett mentalt och taktiskt spel som kräver rutin. Speciellt inomhus.

– Ja, jag är väldigt glad. Det här är galet. Det var skönt att det höll hela vägen. Det här var mitt första seniormästerskap och jag vet vilka jag möter.

– Och jag hade väldig hjälp av Michel Tornéus som stod och skrek med 150 meter kvar. Det gav mig kraft. Det är en väldigt snäll och öppen kille som betyder mycket för oss yngre. Han delar med sig av sina erfarenheten.

Kalle Berglund satsade på 800 meter från början, men bytte inriktning till 1500 förra året.

– Men jag kommer fortsätta att springa 800 även i framtiden, även om det kommer bli 1500 meter på mästerskapen. Där har jag min styrka.

Sommarens stora mål är junior-EM i polska Bydgoszcz.

– Ja, det är planen. Men sedan har jag ambitiionen att försöka kvala till VM i London också, säger han.

Kalle Berglunds silver är Sveriges första herrmedalj på medeldistans i ett inne-EM sedan Mattias Claessons brons på 800 meter i Turin 2009.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.