Från bänken till landslaget - på två år

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Han fastnade på bänken i Falun.

Två år senare är Måns Parsjö-Tegnér i landslaget.

– Det hade inte hänt om jag inte bytt klubb, säger 23-åringen.

Under torsdagen tar nye förbundskaptenen Mikael Hill ut sin första landslagstrupp i innebandy.

Det handlar om en bruttotrupp – som senare ska bantas – till sommarens multisportevenemang World Games där innebandy är med för första gången på 20 år.

En spelare som kommer finnas med i truppen är debutanten Måns Parsjö-Tegnér. Dalens keeper fanns även med i bruttotruppen till VM men väntar fortfarande på sin första match i landslaget.

Nu närmar det sig.

– Det är så klart jättekul. Det är speciellt att komma med i första truppen efter VM, då görs en nystart och en nysatsning mot nästa VM, säger Parsjö-Tegnér.

– Jag hade som mål inför säsongen att vara med och konkurrera om en plats nu.

Haft en raketresa

23-åringen som haft en raketresa de två senaste åren.

Han fastnade på bänken bakom landslagskeepern Johan Rehn i Falun och valde därför att lämna moderklubben för spel i Dalen.

Där har han exploderat. Ifjol blev han utsedd till årets målvakt i SSL och han har varit minst lika bra den här säsongen.

– Det är klart att det var ett bra klubbyte för mig. Jag hade varit i Falun flera säsonger och jag utvecklades av att träna och konkurrera med så bra spelare, men jag kände att det var dags att testa vingarna, säger han.

Hade du fått den här utvecklingen om du stannat i Falun?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Johan Rehn har stått där i nästan tio år, jag hade inte fått spela lika mycket som jag fått nu. Att byta klubb var ett viktigt steg i min utveckling.

Gillar att gestikulera

Måns Parsjö-Tegnér har blivit en stor profil i SSL tack vare sitt spel, men ännu mer för sin energi och sitt kroppspråk.

Det jublas efter räddningar, gestikuleras vid tveksamheter och lagkamrater har fått uppleva en och annan hårfön från sin keeper.

– Jag skäller sällan på spelare för att de gör fel, mer att de kanske inte är där eller är förberedda på match.

Ni har högt i tak i laget?

– Det tycker jag. Inom elitidrott ska man tåla kritik och även utskällningar när det är befogat. Men det är minst lika viktigt att berömma när man gör något bra. Jag försöker bara bidra med energi.

Kommer du ha samma energi i landslaget?

– Jag hoppas det. Sedan vet jag inte om jag kommer skälla på samma sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM