Svenske tränarens order: Fyra röda kort

”Det kändes inte bra”

Foto: BILDBYRÅN, AP
SPORTBLADET

Elverum är klara seriesegrare i norska handbollsligan.

Då beordrade svenske tränaren Michael Apelgren fyra av sina spelare att ta röda kort med flit.

– Jag måste vara cynisk, förklarar Apelgren för Østlendingen.

Norska Champions League-laget Elverum, med bland annat svenskarna Kristian Bliznac och Josef Pujol i laget, har redan säkrat seriesegern i den norska ligan.

I den näst sista matchen i grundserien mot Lillestrøm vann Elverum lätt med 30-22.

Detta trots att man drog på sig hela fyra röda kort i en tämligen snäll match. Erik Toft, Petter Øverby, Kristian Bliznac och Tine Poklar satt alla på läktaren i slutet av matchen.

Nollade inför slutspelet

Efteråt erkände Elverums svenske tränare Michael Apelgren att det var helt enligt planen.

– Jag medger att vi spelade som vi gjorde för att få röda kort på just de fyra spelarna, säger han till Østlendingen.

Orsaken till att Apelgren beordrade kvartetten att dra på sig röda kort är de norska reglerna. Alla fyra hade dragit på sig ett varsitt rött kort under säsongen och i Norge måste man stå över en match när man dragit på sig två röda kort.

– Nu är de avstängda mot Halden i sista matchen i stället och vi går in i slutspelet med ett blankt ark, säger Apelgren.

”Kändes inte bra på något sätt”

– Jag menar att man borde nollställa de röda korten inför slutspelet, men så länge reglerna är som de är valde vi att göra så här. Det första året jag var här höll vi på att åka ur slutspelet på grund av avstängningar och röda kort. Slutspelet är säsongens viktigaste mål för oss och röda kort avgör allt.

Apelgren gjorde vad han kunde för att spelarna skulle dra på sig de röda korten. Han slängde till exempel in en spelare fyra sekunder för tidigt vid en utvisning, vilket gav en ny utvisning, berättar NRK.

– Det kändes inte bra på något sätt, men jag måste vara cynisk och göra allt för att vi ska få de bästa möjliga förutsättningarna för att vinna slutspelet. Även om jag står för det jag gör så ger det mig som sagt en dålig känsla, säger Apelgren.

Följ oss gärna på Sportbladet handboll på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll