Halfvarsson om uppladdningen: ”Aldrig mer”

Foto: Lasse Allard
Calle Halfvarsson
SPORTBLADET

LAHTIS. Calle Halfvarssons VM har varit en besvikelse så här långt. 

Nu tror svensken att han kan ha gjort en stor miss i uppladdningen. 

– Jag kan säga att hög höjd hänger löst kommande år, säger han. 

Calle Halfvarsson var knäckt efter sprinten. 27-åringen, som varit på pallen fem gånger den här säsongen, var inte alls nöjd med hur kroppen kändes. 

– Jag är fruktansvärt besviken på formen. Tyvärr kommer jag återigen in i ett mästerskap med en dålig form, sa han då. 

Efter lördagens skiathlon var det skidorna som ställde till det. Men Halfvarsson är rädd att han gjort en miss som laddade inför VM på hög höjd i Seiser Alm. 

– Som det känns nu har det inte gett mig någonting att vara på hög höjd. Jag har testat det många tidigare år, men det har inte gett någon superform, säger han.

”Aldrig mer hög höjd”

Halfvarsson var inne på att skippa höghöjdsläger inför Lahtis, men ändrade sig efter diskussioner med tränarna och läkaren Per Andersson.

– Vi resonerade om det och kom fram till att vi gör ett nytt försök på hög höjd. Det är lätt att man bränner sig på hög höjd och kör lite för hårt på något pass. Men jag gjorde allt rätt nu så om jag inte får till någon distans nu kommer jag aldrig mer att åka på hög höjd i ett mästerskap.

Tränaren Ola Ravald förklarar hur diskussionen gick inför mästerskapet.

– Är det någonstans du kan bomma bort dig i en formtoppning är det på höjd. Vi hade ett resonemang och han kom själv fram till att han hade gjort några missar på tidigare uppladdningar på höjd. Jag frågade om han ville göra en variant till och se om det kan vara så att han har gjort fel, för att lära oss om det är det här vi ska eller inte ska göra. Då kom han själv fram till att han ville pröva det en gång till.

Tränaren: ”Inte i så dålig form”

Det låter nästan som en chansning?

– Mja. Det är ju lite så också, någonstans måste de lära sig och verkligen göra allt de kan för att pröva de olika uppläggen. När vi diskuterade tyckte han själv inte att han fått ihop allting och då ville han göra en ärlig chans, eller inte chans, ett ärligt test till för att se om han kan dra nytta av det.

Ravald tror dock inte att Halfvarssons misslyckade inledning beror på formen.

– Om det är kroppen och han inte är i form då får man ta sig en funderare efter mästerskapet. Men det kan vara så många saker i det här, det är så lurigt. Jag tror inte att han är i så dålig form, det är min bestämda uppfattning.

ARTIKELN HANDLAR OM