Skid-VM

Bakslaget inför VM: Magproblem efter världscupen

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

SPORTBLADET

ULRICEHAMN. De svenska skidlandslaget har isolerat sig på hotell i Ulricehamn för att undvika covid-19.

Men utvecklingen efter att åkare fått magproblem i samband med världscupen följs nu noga.

– Det är aldrig kul om det skulle vara något. Men i år har det varit extremt hög säkerhet, så risken att drabbas är liten, säger Jens Burman.

Det svenska landslaget checkade i förra veckan in på ett hotell i Ulricehamn. Där bor de VM-aktuella åkarna isolerade från omgivningen.

Under SM-veckan ska de pendla in till Borås.

Ett hot mot skidåkarna inför VM är sjukdomar, inte minst covid-19. Men nu har landslaget drabbats av bakslag av annan sort.

Enligt fler av varandra oberoende uppgifter till Sportbladet har åkare som deltagit i helgens världscup drabbats av magproblem. Maria Nordström, som tävlade i sprinten i lördags i världscupen tvingades enligt Borås Tidning att avstå dagens SM-lopp på grund av sviterna efter matåkomman. Hon blev enligt BT sjuk natten till måndag och låg isolerad i en stuga som klubben hyrt.

Svenska hotellet i Ulricehamn

Anna Dyvik, som avslöjade för Sportbladet igår att hon inte är uttagen till VM, lämnade Lassalyckan i söndags. Hon tävlade i SM (3:a) i Borås under tisdagen.

– Jag var ju kvar där, men har klarat mig. Jag hörde att det var någon mer som var dålig och det var några som hörde av sig till mig och frågade om jag också var dålig, säger Anna Dyvik.

Magproblem är förstås inte optimalt mitt i en VM-uppladdning?

– Får man in minsta lilla när man är är i grupp med varandra är det lurigt, men en matförgiftning brukar inte vara så farlig. Man får bara vara lite försiktig med träning, säger Anna Dyvik.

Jens Burman anslöt till landslagets trupp i Ulricehamn i söndags. Han har också fått veta att det finns ett par åkare som drabbats av magproblem, men påpekar att det inte är VM-aktuella åkare.

Ledningen har i samband med vistelsen i Ulricehamn delat in åkarna i grupper för att hålla nere smittrisken och de åkare som inte är VM-aktuella hölls i helgen skilda från mästerskapsåkarna i helgen.

– Ingen annan av oss har fått något så jag vet inte om det är för de ätit något. Hade det varit värre hade alla åkt dit, säger han.

Känner du en oro, ni är i en VM-uppladdning?

– Inte hos mig, jag har inte pratat med så många andra. Jag är inte orolig.

Den svenska landslagsledningen vill inte kommentera uppgifterna och det är oklart hur många personer som drabbats och vilka åtgärder som eventuellt tagits. Inte heller om det kommer leda till att någon tvingas hoppa av SM-tävlingarna.

Landslagschefen Anders Byström hänvisar i ett sms vidare till landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson, när det handlar om ”medicinska frågor”. Sportbladet har förgäves sökt Andersson.

Svenska skidförbundets kommunikationschef Ulrika Sterner har inga besked från det medicinska teamet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skid-VM

LÄS VIDARE

Skid-VM 2021 – hela schemat och tv-tider, allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Världscupen i längdskidor

Anna Dyvik

Längdskidor