Edberg: ”Sådana här nyheter vi behöver”

Stefan Edberg följer Mikael Ymer i Australian Open hemma från Växjö.

Den svenske tennislegendaren ser stor potential i den 22-årige svensken.

– Det är sådana här nyheter vi behöver både i svensk tennis och med läget i världen, säger 55-åringen.

Stefan Edberg var världsetta i tennis under åren 1990–1992 och har vunnit sex grand slam-turneringar i singel.

Numera följer han världstennisen på avstånd men han har full koll på Mikael Ymer, hans motståndare och matcherna.

Den legendariske serve-volleyspelaren medger att den här uppåståndelsen för en svensk i tredje omgången i Melbourne är ett bevis på hur svältfödda vi blivit på tennisframgångar, men samtidigt att han också rycks med.

– Det här är fantastiskt kul. Det är en fantastisk framgång på sättet han lyckas vinna matcherna, han har fått en relativt bra lottning och det har han lyckats ta vara på, säger Stefan Edberg.

”Härlig injektion”

I nästa omgång väntar femteseedade greken Stefanos Tsitsipas som besegrade australiska hemmahoppet Thanasi Kokkinakis, som fick plats i året första grand slam-turnering via ett wild card. Det blev en dramatisk match som Stefanos Tsitsipas vann med 3–2 i set.

– Att ta sig till tredje omgången och spela mot de här spelarna är en härlig injektion både för honom själv och andra. Nu kan han spela avslappnat och har allt att vinna och inget att förlora. Vi får ändå vara realistiska och inse att han hade haft mycket större chans mot Thanasi Kokkinakis än Stefanos Tsitsipas, säger Stefan Edberg.

Under åren har Stefan Edberg följt framstegen för Mikael Ymer, det är den enda junioren som fått hans stipendium från Stefan Edbergs Stiftelse i fyra år.

– Jag har sett honom spelat sedan han var mycket ung. Han har alltid haft mycket tennis i sig, men han måste också förstå hur mycket som krävs för att ta sig längre. Det här är precis vad han behöver för att påbörja sin resa uppåt, det är ett stort steg i rätt riktning. Jag ser det som ett första steg för att få mer självförtroende och poäng på rankningen, säger Stefan Edberg.

”Kommer hålla tummarna”

Det har tagit tid för Mikael Ymer att gå längre i turneringarna och ta kliv uppåt på rankningen.

– Det gäller att han håller sig skadefri för att kunna utmana i lite större utsträckning. De problem han har haft med skador har förskjutit utvecklingen. Jag ser honom som ung fortfarande och nu kan han bygga vidare på det här. Jag ska kolla och hålla tummarna här hemma, säger Stefan Edberg.

Själv vann han Australian Open 1985 efter att ha besegrat Mats Wilander med 3–0 i finalen och 1987 efter finalvinst mot hemmaspelaren Pat Cash med 3–2 i set.

Stefan Edberg tränade Roger Federer 2014–2015.
Stefan Edberg tränade Roger Federer 2014–2015.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.