Simstjärnan frias – efter uppgifter om rasism

Sun Yang.
Sun Yang.

Den skandalomsusade simmaren Sun Yang, 29, frias från sin åtta år långa dopningsavstängning.

Anledningen är att ordföranden i den panel som utfärdade avstängningen har uttryckt sig rasistiskt om kineser.

Men det är ett beslut som bekymrar Riksidrottsförbundets dopingkommission.

Den kinesiska nationalikonen är en av tidernas främste simmare i fristil – men lika omskriven utanför bassängen.

I februari stängdes han av i åtta år av idrottens skiljedomstol Cas, efter att ha vägrat genomföra ett dopningstest i sitt hem 2018.

Avstängningen hävs

Nu hävs avstängningen av den federala domstolen i Schweiz, rapporterar New York Times.

Franco Frattini, ordföranden i Cas-panelen som dömde Sun Yang, har påkommits med att ha uttryckt sig nedsättande och rasistiskt om kineser på Twitter i samband med djurrättsfrågor.

Simmarens advokater ifrågasatte panelens opartiskhet och Sun Yang är alltså fri att tävla igen. Antidopningsorganisationen Wada har dock meddelat att de kommer driva fallet på nytt.

Frattini kunde under onsdagen inte nås för att kommentera anklagelserna, skriver tidningen.

”Mycket bekymrade”

Beslutet att fria Sun Yang är något som bekymrar Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission.

”Inom svensk antidoping är vi mycket bekymrade över domen, eftersom det tar fokus från arbetet mot doping och istället fokuserar på de juridiska processerna. På sitt sätt kan det som inträffat till någon del liknas vid efterspelet till det nyss avgjorda presidentvalet i USA. Där stod för så gott som alla klart att en av kandidaterna vunnit, men den andre (förloraren) drog resultatet inför domstol och försökte att med juridiska spetsfundigheter avgöra valet”, skriver han i ett mejl till Sportbladet.

”Från svensk antidopings sida vill vi att alla domslut mot doping skall tas opartiskt och enligt de regler som idrottsvärlden kommit överens om. Vi vill fortsätta kampen mot doping med blanka svärd och vi hoppas att slippa juridiska processer som tar kraft och resurser från det som är vårt mål: En idrott fri från doping”, avslutar han.

Slogs sönder av hammare

Den kontroversielle simmaren har varit avstängd i tre månader för dopningsbrott redan 2014. Vid hembesöket 2018 ska medlemmar från Yangs team ha slagit sönder dopningstestet med en hammare.

Sun Yang har bland annat nio VM-guld och tre OS-guld på meritlistan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN