Guinness rekordbok

Hon simmade 85 meter under isen: ”Som att födas på nytt”

Av: 

Hilda Djupenström

Jekaterina Nekrasova efter sibiriska simturen.
Jekaterina Nekrasova efter sibiriska simturen.

SPORTBLADET

Den ryska simmaren Jekaterina Nekrasova tros ha slagit världsrekord i januari, när hon simmade 85 meter under isen på den frusna Baikal-sjön i Sibirien.

En upplevelse hon längtat till.

– Det är som att jag föds på nytt, säger hon till CNN.

I en ränna, urkarvad i isen som täcker Baikal-sjön i Sibirien, dök 40-åriga Jekaterina Nekrasova. Därefter simmade hon 85 meter under istäcket: innan hon en och en halv minut senare klättrade upp ur det nollgradiga vattnet på andra sidan.

”En väldigt behaglig upplevelse”

– Att dyka under isen är som en energiboost för mig, det är som att jag föds på nytt. Det är en upplevelse som jag inte kan jämföra med något annat, en väldigt behaglig sådan. Jag längtar alltid efter den, säger hon till CNN.

Enligt The Moscow Times hade Nekrasova enbart baddräkt och simmössa på sig under simturen, och avstod därmed både våtdräkt och badskor. Lufttemperaturen ska ha legat på −22 grader vid tillfället, den 7 januari i år.

Kan ha slagit världsrekord

Nekrasova, som bor i Moskva, är en fridykare som bland annat övat på att hålla andan, även i extrema förhållanden. Med sin simtur om 85 meter kan hon ha slagit världsrekordet, men det är ännu inte bekräftat. Det tidigare kvinnliga rekordet, om 70 meter under isen, togs i februari 2020 av Amber Fillary i norska Oppsjø.

Enligt CNN utreder organisationen bakom Guinness världsrekord nu simturen.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Guinness rekordbok

Simning

Extremsport