Förbjuds att spela – efter könskorrigering

SPORTBLADET

Hannah Mouncey har tidigare spelat landslagshandboll för Australiens herrar.

Men trots en könskorrigering stoppas 27-åringen från spel i damligan.

– Jag vet att jag är annorlunda, men varken på något bra eller dåligt sätt, säger hon.

Hannah Mouncey, 27, hette tidigare Callum Mouncey och har spelat både VM och OS-kval med det australiensiska herrlandslaget i handboll.

Men sedan dess har den 22-faldiga landslagsspelaren genomgått en könskorrigering och vill återuppta sin handbollskarriär på damsidan.

Men försöket har stoppats – trots att hennes testosteronnivå ligger på 0,5 nmol/liter, långt under den tillåtna gränsen på 10 nmol/liter, enligt australiensiska News.

Rädd för skador

Anledningen är att det vid dagens datum inte har gått 12 månader sedan Mouncey påbörjade sin hormonbehandling – vilket den internationella olympiska kommittén (IOK) rekommenderar – hävdar australiensiska handbollsförbundet.

Men enligt källor till australiensiska Daily Telegraph är den riktiga anledningen att förbundet tror att Mouncey skulle skada de andra spelarna med sina 190 centimeter och 100 kilo.

– Vi har inte tagit något beslut än. Hon har blivit nominerad till draften och vi måste fatta ett beslut, säger australiensiska handbollsligans talesperson Patrick Keane i ett uttalande.

”Vet att jag är annorlunda”

Hannah Mouncey säger att hon inte vill eller kan kommentera situationen i dagsläget, men har tidigare pratat om sin könskorrigering.

– Jag vet att jag är annorlunda, men varken på något bra eller dåligt sätt. Folk säger: ”Vad stor du är, du måste nog hålla tillbaka lite så att du inte skadar någon”. Men jag bröt mina revben förra matchen så jag är ganska säker på att andra också kan smälla på hårt, sa hon till ABC nyligen.

ARTIKELN HANDLAR OM