Svensk VM-stjärna klar för Smederna

Lindgren lämnar Dackarna efter en säsong

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Lindgren lämnar Dackarna för Smederna.
Foto: DANIEL NESTOR/BILDBYRÅN
Fredrik Lindgren lämnar Dackarna för Smederna.

Fredrik Lindgren lämnar Dackarna och kör för mästarlaget Smederna 2018.

För Sportbladet bekräftar parterna övergången.

– Jag ser fram emot att försöka försvara guldet, säger den 32-årige speedwaystjärnan.

Fredrik Lindgren lämnade Indianerna och återvände till Dackarna inför årets säsong, men i kvartsfinalen kom guldjakten av sig. Målilla-laget förlorade överraskande mot Smederna, som blev svenska mästare efter en osannolik vändning i SM-finalen mot Vetlanda.

Redan då, före titelmatcherna, hade den svenske VM-sjuan kontaktat Eskilstuna-klubben och erbjudit sina tjänster.

– Jag har känt ”Freddan” i säkert 15 år och självklart var vi intresserade. Sedan gick det rätt fort. Det är kul att vi kan knyta till oss ett sådant namn. Fortsätter han på den inslagna vägen blir han ett jättelyft för klubben. Dessutom passar han perfekt in i vårt lag, är typen av förare jag vill ha. ”Freddan” ger alltid 100 procent, säger lagledaren Jerker Eriksson till Sportbladet.

Fem förare under kontrakt

Fredrik Lindgren är den femte pusselbiten i Smedernas lagbygge. Klubben har förlängt kontrakten med Michael Jepsen Jensen, Pontus Aspgren och Andzejs Lebedevs och knutit till sig den svenske juniormästaren Alexander Woentin, senast i Elit Vetlanda.

– Vi är på uppgång visar årets publiksiffror och hur det slutade. Det är extremt svårt att försvara ett SM-guld, men vi ska bygga vidare på det vi har och bli ännu bättre, säger Jerker Eriksson.

Han berättar att ett stort antal förare har kontaktat Smederna med förhoppningen att få köra för Eskilstuna-klubben nästa säsong.

– Det är stor skillnad. Förra året fick vi verkligen kämpa för att få ihop ett lag. Nu är det åt andra hållet, att vi kan få ihop ett bra lag och ändå ha chansen att spara lite pengar.

Vad betyder Fredrik Lindgrens intåg för Matej Zagars framtid i klubben?

– Vi har inte stängt dörren för någon. Det gäller bara att få ihop laget inom snittreglerna, säger Jerker Eriksson.

”Blev väldigt imponerad”

Fredrik Lindgren, som tvingades avbryta säsongen efter att ha brutit en ryggkota under en ligamatch i England, ser fram emot att köra för Smederna. Som alla andra blev han förstummad av klubbens guldkantade resa under 2017.

– Jag måste säga att jag blev väldigt imponerad, men ett guld kan man ta. Det svåraste är att försvara det, och det ser jag fram emot att försöka göra. Alla i laget ska sträva efter det, säger Lindgren.

”Otroligt värdefull egenskap”

Rehabiliteringen sköter han i Manchester, och enligt hans manager går det åt rätt håll.

– Han kommer bära sitt rygg- och nackskydd under en period och sedan påbörja en annan typ av rehabilitering. För Fredrik är det alltid allt eller inget och det är en otroligt värdefull egenskap i den här situationen, säger Carolina Jonasdotter.

Publicerad: