”Ingemars rekord är högst prioriterat av mina mål”

avMalin Wahlberg

ST MORITZ. Hon är VM:s starkast lysande stjärna och jagar nya medaljer.

Inför mästerskapet berättar Lindsey Vonn om bilden på Ingemar Stenmark och jakten på rekordet.

– Ingemars rekord är det jag jobbar hårt för och det som driver mig, säger hon till Sportbladet.

När Lindsey Vonn gör intåg inför ett hundratal journalister i St. Moritz gör hon det till musik och applåder. Med sig upp på podiet har hon hunden Lucy och nedanför sitter pojkvännen, och tillika assisterande NFL-coachen, Kenan Smith. 

VM:s största stjärna är på plats och hon är här för att ta medaljer.

– Jag går in i VM spänd och självsäker, inte så självsäker som jag kan vara men ganska självsäker. Det här är en bra backe för mig, jag har vunnit många världscupsegrar här. Jag är också taggad eftersom jag inte blev uttagen till VM-laget 2003 för mina coacher tyckte inte att jag var bra nog så jag är glad att jag får en chans att vara här nu, säger hon.

Tuffaste skadan i karriären

Vägen hit har inte varit enkelt. I november kom den senaste i raden av skador, den skada Vonn beskriver som den tuffast i karriären. Stjärnan bröt armen under ett träningspass och tvingades till operation. Skadan resulterade också i en nervskada vilket gjorde att hon till en början inte ens kunde röra handen.

– Den är fortfarande inte 100 procent, men den blir bättre. Jag kan hålla i en skidstav och skaka folks händer. Jag kan fortfarande inte riktigt sätta upp håret i en hästsvans än och jag kan inte skriva för många autografer för då blir jag trött i handen. Men jag känner att jag får ut tillräckligt.

”Ingemars rekord är högst prioriterat”

Vonn är på VM för att ta medaljer, men karriärens stora mål är något annat.

– Ingemars rekord är högst prioriterat av mina mål, OS är tvåa och VM kommer efter det. Ingemars rekord är något som skulle bli mer ihågkommet i skidhistorien än något annat, säger hon och fortsätter.

– Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att jag skulle komma så här långt i min karriär att jag kan vara nära att slå Ingemars rekord. Han är legendaren och alla tycker att han är den största genom alla tider. Att vara så nära att slå hans rekord är en dröm som blir sann.

Foto: TT/Bildbyrån
Vonn jagar Ingemars rekord.

Efter segern i Garmisch-Partenkirchen i januari är Vonn nio världscupvinster ifrån Stenmarks rekord på 86 segrar. Förra veckan la 32-åringen upp en video med texten ”måndagsmotivation” där hon tränade framför en bild på Stenmark.

– Det fanns massa bilder på Ingemar på vårt hotell. Jag tyckte att det var coolt och så ironiskt att det var i gymmet. Jag använder det definitivt som motivation, självklart vill jag vinna men att slå hans rekord vore fantastiskt. Det är det jag jobbar hårt för och det driver mig i världscupen. Ingemar är definitivt en stor motivation för mig, säger Vonn till Sportbladet och passar sedan på att skicka med en hälsning, eller ursäkt, till Sverige.

”Ledsen om jag slår det”

– Jag är ledsen om jag slår det, men jag har inte slagit det än så det finns ingen anledning att bli för upprörd. Men bli inte arga om jag slår det.

Jakten på Stenmarks rekord har gett Vonn en egen tv-serie. Men att slå det är inte stjärnans enda dröm. I fler år har hon slagits för att få tävla mot män, men än så länge har internationella skidförbundet, Fis, sagt nej.

Vonn har dock inte gett upp.

– Jag älskar att träna med herrarna, de får mig att åka bättre. Det får mig att pusha mina gränser ännu mer så det är ett av mina största mål i framtiden, att få tävla mot dem i Lake Louise. Min coach kommer att presentera en plan för Fis i vår så förhoppningsvis kan vi göra lite framsteg och få det att hända i december 2018, det är mitt mål.

Men först ska Vonn göra allt för att bli VM-drottning.

– Det enda som räknas i VM är medaljerna. Det finns inga världscuppoäng och fyra är förmodligen den värsta platsen att hamna på. Antigen vinner jag eller så åker jag ur, det är min mentalitet. Även om jag inte är så självsäker som jag kan vara så tror jag fortfarande att jag kan vinna. 

Se mer om jakten på Stenmark i Eurosports serie Chasing history, söndagar kl 19.00.

ARTIKELN HANDLAR OM