Svenskarna som ska ta kampen

Nilsson: Livet var inte enkelt för dem när de växte upp

SPORTBLADET

NHL kommer under februari att uppmärksamma allas rätt att spela hockey oavsett religion, ursprung, handikapp, ekonomisk status eller sexuell läggning.

Till sin hjälp har de en ambassadör från varje lag – varav fem är svenskar.

– Våra spelare vill välkomna alla till hockeyn, säger NHL-bossen Gary Bettman i ett pressmeddelande.

NHL tar nu, tillsammans med organisationen You Can Play Project, extra krafttag för att bekämpa framförallt homofobin inom idrotten. Ett arbete som såväl spelarna som klubbarna också engagerats i.

Tejp i regnbågens färger

Höjdpunkten kommer på Alla hjärtans dag den 14 februari när Edmonton Oilers ställs mot Arizona Coyotes. Oilers-spelarna kommer då bland annat värma upp med klubbor försedda med tejp i alla regnbågens färger. Klubbor som sedan signeras och auktioneras ut för att samla ihop pengar till arbetet med HBTQ-frågor.

Utöver det har alla klubbar i NHL utsett varsin You can play-ambassadör som ska vara en ledare både i omklädningsrummet och i samhället i frågor gällande mångfald, jämställdhet och integration.

”Livet var inte enkelt för dem”

Fem svenskar har fått äran att representera sina lag: Buffalos Anders Nilsson, Carolinas Eddie Läck, Arizonas Oliver Ekman Larsson, Colorados Gabriel Landeskog och Vancouvers Henrik Sedin.

Redan i december valde Anders Nilsson på eget initiativ att spela med regnbågsflaggan på sin mask.

– Jag har ett par kompisar som är homosexuella, och livet var inte enkelt för dem när de växte upp. Det är dags att hockeyspelare börjar uppmärksamma det mer, sa Nilsson då till Buffalo News.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Hbtq