”Jag kan knappt tro att det är sant”

SPORTBLADET

Anna Carin Olofsson tog silver – och fjärde svenska medaljen

CESANA, SAN SICARIO/STOCKHOLM

Det svenska medaljregnet i Turin fortsätter.

I dag jublade Anna Carin Olofsson över silver - och Sveriges fjärde medalj.

– Jag kan knappt tro att det är sant, säger Olofsson till sportbladet.se

Foto: AFP
SILVER-JUBLET Anna-Carin Olofsson, 32, fixade i dag Sveriges fjärde OS-medalj.

Lillhärdal-åkaren kom till start i dagens sprintlopp efter den tunga OS-starten med fem bom och 16:e plats i distansloppet i måndags färskt i minnet, men lyckades lägga besvikelsen bakom sig.

Vid den första skjutningen i loppet över 7,5 kilometer inledde Olofsson med en bom – men släppte sedan på alla mentala spärrar. I den avslutande stående skjutningen lämnade svenskan vallen efter att ha skjutit snabbt, och fullt.

Fokuseringen öppnade för en ny, svensk medaljrysare – som resulterade i ny, svensk, medaljglädje.

Avslutade urstarkt

Efter att ha avslutat med en urstark åkning var 32-åriga Olofsson i mål i ledning, 16 sekunder före den regerande OS-mästaren Kati Wilhelm. Men bakom jagade flera farliga konkurrenter – och svenskan tvingades till en lång, nervös väntan i målfållan.

Hoppet om guld höll ända till fransyskan Florence Baverel-Robert kastade sig över mållinjen efter ett jättelopp. Olena Zubrilova, Olga Zaitseva, och Lilia Efremova fanns fortfarande kvar i spåren som stora medaljhot, men Olofssons åkning visade sig vassare.

Silvret var svenskt, med guldet endast 2,4 sekunder bort.

– När jag bommade det första skottet, tänkte jag ”skit”. Men jag lyckades lägga det bakom mig, säger hon till sportbladet.se.

– Jag var fruktansvärt trött, jag tror jag aldrig varit tröttare.

Silvret – som öppnar för guld

Den glänsande silvermedaljen öppnar även för stora hopp om guld i lördagens jaktstart, dit resultaten från dagens sprintlopp tas med.

– Anna Carin inledde med ett bomskott, men ändå lyckas hon glömma det och fokusera på nästa uppgift. Det är inte lätt att lägga det bakom sig. När det blinkar rött på skotttavlan är det väldigt lätt att de negativa tankarna börjar komma, säger SVT-experten Kalle Grenemark.

Loppet skakades strax före start av beskedet att ryska stjärnan Olga Pyljova – som tog silver på 15-kilometersloppet i måndags bakom guldtjejen Svetlana Ishmouratova – åkt fast för dopning.

– Det är lite förvånande, hon var ganska långt efter Ishmouratova i distansloppet, och jag trodde att hon skulle ha åkt betydligt fortare om hon haft otillåtna medel i kroppen, säger Grenmark.

– Men det här förklarar varför det ryska teamet var så korta i sina svar när jag frågade varför Pyljova inte skulle åka i dagens lopp.

Bara minuterna efter loppet kunde Olofsson andas ut.

- Jag kom hit med förhoppningen att ta medalj, så det här känns väldigt skönt. Det är också skönt att man får resultat för all träning, säger ”ACO” till NRK.

Tävlar för Lillhärdal