MOTORLISTAN

SPORTBLADET

med Anna Andersson

1 (4) Michael Schumacher

Segern på Imola från poleposition följdes upp med en taktisk triumf på Nürburgring. Den gamle mästaren är tillbaka och siktar på sin tredje raka vinst i Barcelona på söndag.

Och nu tror även omgivningen på honom:

– Det var flera år sedan vi fick uppleva en så spännande säsong, säger F1-gurun Bernie Ecclestone till ”Abend Zeitung” och han tillägger att han har sin favorit till VM-titeln:

– Jag sätter mina pengar på Michael Schumacher.

Kval lördag kl 13.55 TV 6, loppet söndag kl 13.30 i TV 3.

2 (5) Kenneth Hansen

Seger i EM-premiären och den svenske kungen av rallycross är nu på jakt efter sin 14:e EM-titel. Vinsten i Portugal är en merit, Kenneth Hansen tog den i sin nya, oprövade Citroën C4 och han kunde inte hålla tillbaka tårarna under det sista varvet. I helgen är det upp till bevis igen, EM-deltävling nummer två går på Citroëns hemmabana i Frankrike. Söndag SVT 24 kl 22.00.

3 (9) STCC

På söndag är det dags, premiär på Ring Knutstorp och årets säsong spås bli en av de mest spännande någonsin. 23 förare är anmälda, 22 finns med i helgen. Hetast är Rickard Göransson, den regerande mästaren som bytt stall till Flash Engineering som satsar på att ta sin tredje raka mästartitel. Det har ingen klarat tidigare.

4 (2) Stefan Everts

Fyra VM-deltävlingar i motocross – och fyra segrar av den fantastiske belgaren Stefan Everts. Han tog sin 91:a GP-seger i helgen och leder VM med tio poäng och satsar nu på sitt 10:e VM-guld. Belgien dominerade i Tyskland senast, fyra åkare bland de fem främsta. Bäste svensk var Jonny Lindhe, 23:a. Vila i helgen, nästa veckan avgörs Japans GP – dags för Everts igen?

5 (–) Bernie Ecclestone

Den store F1-bossen har äntligen vaknat. Vad sägs om kritiken mot Ron Dennis och Fernando Alonso: – Det vore fantastiskt bra om Ron kunde börja med att omsätta sina egna förslag.(McLarens Ron Dennis tror att lite show med en clown i depån ska öka intresset, men enligt Ecclestone vill han aldrig att hans förare ska ställa upp på något.) – Vi har en världsmästare som inte gör speciellt mycket. De blir världsmästare och får mycket av sporten, inte minst ekonomiskt, men då ska man också fundera på vad man kan ge tillbaka.

6 (8) F1-skvaller

Det snackas om att:... Kimi Räikkönen hade ett hemligt möte med Renaults Flavio Briatore på Nürburgring senast. Enligt ”Auto, Motor und Sport” skulle det ge finländaren en miljard kronor under fyra år.... Pascal Vasselon tar över som ansvarig för Toyotas chassin, det blir ingen ny teknisk direktör efter Paul Gascoyne.... Mariano Alperin-Bruvera är ny aerodynamikchef hos Honda efter Willem Toet.

7 (–) Rally i korthet

Finländarna Tony Gardemeister och Janne Tuohino ska köra VM, den förstnämnde i Grekland och Tyskland, den sistnämnde i klassiska Jyväskylä. Båda kör en Citroën Xsara WRC.n Sydsvenska rallyt startar i Vetlanda i dag, ska bli spännande att se vad P-G Andersson kan göra. En topplacering i JVM gör honom till en av favoriterna. Sammandrag TV 4 +, söndag kl 18.00.

8 (3) Tony Rickardsson

Efter två av tio VM-deltävlingar i speedway ligger världsmästaren sexa, 23 poäng efter ledaren Jason Crump. Han säger att han saknar åkglädjen och inte blir tillräckligt förbannad. I helgen hoppas han på en vändning, premiär för Camaro cup på Knutstorp. Kan bilen hjälpa Tony att hitta glädjen på cykeln?

9 (-) Din chans att testa F1

Är du beredd att betala 2 000–4 500 Euro (18 000–41 500 kr) kan du testa F1 på Ungerns GP-bana. Minardi har kvar sina bilar med plats för en passagerare och den 23–24 augusti erbjuds allmänheten köpa sig en plats. Då får man åka med de före detta Minardiförarna Zsolt Baumgartner, Patrick Friesacher, Chanoch Nissany eller möjligen Paul Stoddart.

10 (7) Valentino Rossi

Ryktena om hans eventuella F1-karriär fortsätter. Men enligt MC-stjärnans stallchef i Yamaha blir ett byte allt mer otroligt: – Valentino är en MC-förare i hjärtat. Jag tror att det faktum att många konkurrenter är unga och han inte haft det så lätt i år är tillräckligt mycket motivation, säger Lin Jarvis till Motor Cykle News. Moto GP i Kina sänds direkt på Eurosport, söndag kl 08.30. Flera repriser under dagen.

MOTORSTOPP

YUJI IDE

Kamikazepiloten har kört sitt sista F1-lopp – i alla för i år. Han förlorar sin superlicens – skönt för de andra förarna. I en sport där okunskap inte bara leder till egna misstag och dåliga resultat – utan kan kosta motståndarna livet – går det inte att ha en amatör.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport