Norden vill ha bort masstarten

Publicerad:
Uppdaterad:

Lobbyverksamhet inför FIS-kongressen

De nordiska skidförbunden vill ha bort masstarten på femmilen i de stora mästerskapen. Men förbunden i Mellaneuropa tycker att nyordningen är bra.

Frågan om masstart är en av de hetaste frågorna på dagordningen när skidvärlden samlas i Vilamoura/Algarve i Portugal nästa vecka till den 45:e internationella FIS-kongressen.

– Jag hoppas det blir individuell start redan i Sapporo-VM nästa vinter, säger den svenske landslagsåkaren Anders Södergren till Länstidningen.

De nordiska skidåkarna och skidförbunden vill ha tillbaka den individuella starten i skidmästerskapens verkliga kraftprov.

Masstarten vid den olympiska femmilen i Pragelato fick många skidvänner att rasa. Sällan, eller aldrig, har tävlingsformen blivit så avslöjad som då när i stort sett hela startfältet gjorde en sällskapsresa över 48 kilometer innan det hela avgjordes i sista rejäla motluten och utförsåkningen in mot mål.

För att vinna den matchen måste de nordiska förbunden också vinna rösterna från övriga skidvärlden. Och en intensiv lobbyverksamhet pågår inför FIS-kongressen.

Vid kongressen i Portugal ska det också, bland mycket annat, beslutas vilka som får arrangera skid-VM 2011. Tre kandidater finns, Oslo, Val di Fiemme i Italien samt Zakopane i Polen.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN