Viasat struntar i sporthistorien

SPORTBLADET

Igår möttes de, det historielösa och det historievärnande.

I Viasat Sport och TV3 såg vi ishockey-VM, i SVT första delen av ”Mer än bara fotboll”.

Fotbollen i dag må vara råkapitalism, men den glömmer inte sin historia.

Medan ishockeyn både glömmer och gömmer sitt förflutna.

Något som skarpt tydliggörs i Viasats sändningar från ishockey-VM. Det är som om det inte spelats något VM innan TV3 fick sändningsrätten. Där finns också den totala oviljan att förklara ishockeyvärlden. För ishockeyvärlden har förändrats rejält sedan östblocket föll, men spelet utanför rinken finns inte i Viasats värld.

Ska jag tycka något om Riga-VM är det att Viasatstudion är läcker och att Per Forsberg gör ett bra hantverk med matcherna som Kinch och radiorefererande Unger inte vill ha och att Peter Henriksson blir allt säkrare som progamledare.

Något jag tyckte om – mycket – var första delen av ”Mer än bara fotboll”, BBC-serien om VM-historia i sex delar.

Första delen om Brasilien fick mig att skratta, häpna, njuta, gråta.

Ta bilderna från byggande av ­Maracana och de följande bilderna från VM 1950, för en kort stund får jag stiga in i en nations själ. En stund senare starnnar nästan hjärtat när Garrincha visar sin storhet i klubbmatch. VM i Sverige, VM i Chile (har de ­bilderna visats i Sverige tidigare?), England 1966, Mexiko 1970 och så vidare. Allt sammankittat av nationen Brasiliens samtidshistoria.

Ni som inte såg första avsnittet, missa inte reprisen och missa för allt i världen de följande avsnitten. ”Mer än bara fotboll” ger oss inte bara VM-historien, den känslofyller och upplyfter oss likt Hallelujakören i Händels Messias.

Missa inte heller Radiosportens miniserie om fotbolls-VM historia, signerad Tommy Engstrand. Hoppas det blir många repriser, det är vi lyssnare värda. Undrar förresten hur redaktionen fick tag på det brasilianska radioreferatet från 1958?

Tyngdlyftningsmästerskap betyder Eurosport och Jan-Olof Nolsjö. En kommentatorsdoldis som alltid gör allt rätt, när han talar om låsarmar då förstår man vad låsarmar är.

Frank Östergren