Kronprinsar med högt uppsatta mål

SPORTBLADET

Jonsson och Lindbäck siktar på att bli världsmästare

1 av 2 | Foto: Ulf Höjer
Kronprins 1. Andreas Jonsson är tänkt att ta över efter Tony Rickardsson.

ESKILSTUNA

När kungen av svensk speedway, Tony Rickardsson, lägger av efter innevarande säsong skapas ett tomrum som måste fyllas om Sverige ska behålla sin position som stormakt i speedwayvärlden.

Andreas Jonsson, 25, och Antonio Lindbäck, 21, har pekats ut som kronprinsar. Båda har som mål att bli världsmästare.

För att lyckas talar båda om att hitta harmonin.

I seriespeedway i olika länder har både Jonsson och Lindbäck besegrat alla sina konkurrenter i VM-serien. Båda har stått på prispallen i VM-deltävlingar, men ingen har vunnit.

Jonsson har varit närmast att vinna, i Målilla i fjol ledde han A-finalen i drygt två varv innan Jason Crump smet förbi. Även i Parken i Köpenhamn 2004 var Jonsson tvåa i A-finalen efter Crump.

– Direkt efter Målilla var jag glad, det vände den säsongen som var lite strulig fram till dess. Sen, med lite distans så tänkte jag på hur nära det var att jag verkligen vann tävlingen.

Ligger nia

Efter två deltävlingar i år är Jonsson nia totalt. Ett brutet ben i en fot, en efterhängsen förkylning och diverse maskinproblem har ställt till det för honom.

– Så här långt har säsongen bara varit usch. Nu känns det bättre igen även om jag fortfarande är lite krasslig.

Vad krävs för att du ska ta det sista steget upp och slåss om VM-medaljer?

– Hitta harmonin, definitivt. Jag tror jag tagit lite för allvarligt på sporten. Jag måste se till att försöka ha lite roligare, hitta glädjen i åkningen.

Tvåa som bäst

Antonio Lindbäck gjorde succé i första delen av förra årets VM-serie, hans första. Han nådde A-final två gånger och var som bäst tvåa i Parken, efter Tony Rickardsson.

– Det bara flöt på för mig hela förra säsongen som skulle vara ett läroår, jag var riktigt nöjd med den.

I år har Lindbäck inte nått samma framgångar. Han nådde semifinal i premiären i Krsko, men misslyckades i Wroclaw.

– Lite berodde på motorerna, lite på mig. Jag har bytt motorfabrikat denna säsong och det gäller att lära sig att ställa in allt som det ska vara. Jawa-motorerna är lite annorlunda uppbyggda. Inledningen på säsongen känns ändå bra, totalt sett.

Vad krävs för att du ska ta sista steget upp och slåss om VM-medaljer?

– Jag behöver mer rutin. Men samtidigt måste jag hålla humöret uppe och ha roligt när jag åker. Utan glädje och harmoni finns det ingen chans att man lyckas, så enkelt kan man förklarar saken. Sedan är det inte lika enkelt att förverkliga i praktiken.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway