Innebandy

”Jag har fått en ny syn på livet”

SPORTBLADET

Världsmästaren Jonas Eriksson talar ut efter fängelsestraffet

Drygt ett år har gått efter att polisen sprängde ett planerat värdetransportrån.

Sju män fälldes. Och längst straff fick ex-världsmästaren i innebandy Jonas "Silen" Eriksson, 34.

- Det jag har varit med om är inga trevliga upplevelser men de har på något sätt varit nyttiga. Jag har sett en annan sida av samhället än vad jag tidigare haft erfarenhet av, säger Eriksson.

Träder fram Värlsmästaren Jonas "Silen" Eriksson, här i Nerikes tröja i Elitserien 2002, har just avtjänat sitt fängelsestraff för det planerade värdetransportsrånet. Nu träder han fram.
Träder fram Värlsmästaren Jonas "Silen" Eriksson, här i Nerikes tröja i Elitserien 2002, har just avtjänat sitt fängelsestraff för det planerade värdetransportsrånet. Nu träder han fram.

Den andra juni släpptes Jonas "Silen" Eriksson. Han är nu en fri man efter att han avtjänat sitt fängelsestraff på Kolmårdens anstalt för stämpling till grovt rån.

"Handlingsförlamad"

I det nya numret av Innebandymagazinet väljer Jonas Eriksson att träda fram och berättar om framtiden, det planerade värdetransportrånet och fängelsetiden.

- Det är ingen höjdare att vara borta ett år från sina barn, familj och vänner. Jag vill vara med hela vägen under mina barns uppväxt och jag vill uppfostra dem. Jag har suttit handlingsförlamad ett helt år då jag varit utan dem, och det vill jag aldrig vara med om igen, säger han i intervjun.

Nyheten i fjol slog ner som en bomb. Sju personer åkte fast för ett planerat värdetransportrån. Snabbt drog man paralleller till tv-serien Tusenbröder och ligan blev känd som innebandyligan eller världsmästarligan.

Kammaråklagare Henrik Söderman ansåg att Jonas Eriksson var spindeln i nätet. Han fick det hårdaste straffet, ett år och fyra månaders fängelse.

Under hela rättegången förnekade Eriksson sitt ansvar. Domen i tingsrätten överklagades till hovrätten, men stod fast.

- Man kan få problem i livet på många sätt. Det jag gjorde var att prata i telefon, hela den här grejen har blivit väldigt uppförstorad. Domen går inte att ändra på och därför är det ingen idé att säga något mer om den biten, säger Eriksson till Innebandymagazinet.

Det är första gången som Eriksson träder fram.

- Hela den här historien kom som en chock för väldigt många, men jag är positivt överraskad över hur mina närmast anhöriga och mina kamrater har hanterat det här. De allra flesta har jag fortfarande kontakt med, det är bara några få som tagit avstånd, säger Eriksson.

Vill se framåt

I stället för att prata om det som har hänt vill han se framåt.

- Jag har fått en ny syn på livet och på min familj. Förr om åren har det mesta handlat om innebandy och arbetet med den egna firman. Det har varit fel prioriteringar. Som väl är har jag fått behålla min familj och nu inser jag att familjen är det bästa som jag har. I fortsättningen är det den som har högsta prioritet.

Den förre proffspelaren i innebandy tar även upp karriären på planen. Han ska under kommande säsong spela med Örebro SK i division 2.

Så fängslades innebandyligan

Ted Kudinoff

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Innebandy

ÄMNEN I ARTIKELN

Innebandy