Borg rörd – köpte sina egna pokaler

SPORTBLADET

Ändrade sig efter McEnroes tjat: Han undrade vad jag höll på med

Foto: Ej till salu Fansens reaktioner, och John McEnroes, överväldigade Borg – han kände att han måste köpa tillbaks pokalerna. De blir aldrig till salu igen.

Han fyller 50 år på tisdag och kan se tillbaka på en av världens mest framgångsrika idrottskarriärer.

Inför Björn Borgs födelsedag har franska sporttidningen L’Equipe och Svenska Dagbladet fått en exklusiv intervju med tennislegenden – som bland annat avslöjar att han har köpt tillbaka sin pokalsamling.

Det är en avslappnad och pratglad Borg som Svenska Dagbladet och L’Equipe träffat. På Sveriges nationaldag den 6 juni fyller en av våra största idrottsmän 50 år.

– Min första tanke är hur jag kände det när min pappa fyllde 50, det var 1982 och jag tänkte, gud vad gammal han har blivit. Nu sitter jag själv här och ska fylla 50, det är nästan ofattbart. Jag känner mig fortfarande ung men förstår hur mina barn ser på det, de tycker säkert jag är jättegammal.

Det mesta som Björn Borg har tagit sig för under åren har skapat stora rubriker. Senast var det uppgifterna om att han skulle sälja sina pokaler från Wimbledon som väckte uppmärksamhet världen över.

Aldrig haft prisskåp

– Jag började faktiskt tänka på det där redan förra året. Vi håller på att bygga om vårt hus, slänger en del grejer och då får man vissa idéer. Jag har aldrig haft ett prisskåp, jag har aldrig haft mina troféer och bucklor framme, det är inte min grej, de har alltid varit i källaren eller på något säkert ställe.

SvD: Källaren?

– Inte i någon låda eller så utan på ett fint ställe. De flesta har sina pokaler framme men det har jag aldrig haft. Under åren har jag gett bort alla mina klassiska kläder och racketar till välgörenhet. Vad jag har kvar är Wimbledonbucklorna, första och sista racket från Wimbledon och så självklart bucklorna från Roland Garros.

– Så jag tänkte, ingen kan ta ifrån mig mina underbara minnen från Paris och Wimbledon. Jag tänkte att någon kanske uppskattar bucklorna lika mycket som jag och vill ha dem så då kan jag sälja dem. Det var inte som många medier skrev att jag behövde pengar.

Borg avslöjar också att han inte räknade med det enorma intresse som blev runt nyheten att han ville sälja pokalerna – och att det delvis var hans eget fel. I en pressrelease stod att han sålde med tanke på sin familjs framtid.

Fansen stormade

– Det var lite fel i pressreleasen, om man säger så. Eh, jag förstår att det skrevs som det skrevs i tidningarna. Men jag trodde aldrig att det skulle bli sådan uppståndelse för att jag skulle sälja mina bucklor, alla mina fans ringde in till olika tv-stationer, de sa att jag inte fick sälja dem och jag blev lite rörd.

– John McEnroe ringde och frågade vad jag höll på med, han sa att jag inte fick göra det, han ringde och tjatade på mig några gånger. Jag insåg att jag inte skulle kunna göra mig av med bucklorna. Jag hade sålt dem till auktionsfirman och fick köpa tillbaka dem för ett visst pris och kan säga att jag inte gick plus. Jag kommer aldrig att sälja dem, aldrig.

SvD:?Var är de nu?

– På ett säkert ställe (skratt), säger han till Svenska Dagbladet.

Han berättar öppenhjärtigt i intervjun om vilket otroligt liv han levt.

– Ja, det måste jag faktiskt säga att jag gjort. Jag skulle absolut inte byta, jag har haft en bra uppväxt med mycket kompisar i skolan och hela tennisbiten har också varit fantastisk. Jag har alltid älskat det jag gjort, jag har träffat så mycket människor, varit i 80 procent av världens länder, jag har fått den bästa utbildning man kan tänka sig. Jag har varit väldigt framgångsrik och speciellt då inom tennisen där jag nått stora framgångar. Jag tycker jag har nått mina mål till 90 procent.

50-årsfest väntar

Med bara ett fåtal dagar kvar till 50-årsdagen verkar inte allt helt klart med festen.

– Jag vet bara att jag kommer fly men inte vart. När jag fyllde 30 och 40 firade jag med fest hemma men nu håller min fru på att organisera en surprise. Jag tror det blir en fest med våra närmaste vänner, men nej, jag vet inte, säger han till Svenska Dagbladet och L’Equipe.

Janna Roosch Haraldsson ([email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis