Motorsport

Jättefiaskot som skakar F1-världen

SPORTBLADET

Bojkott efter stort däckbråk

Skandalen ett faktum. Efter långa resultatlösa möten och hårda konflikter mellan Fia och däcktillverkaren Michelin valde sju stall att bojkotta F1-loppet i Indianapolis – en av tidernas värsta skandaler inom motorsporten.

Skandalen ett faktum. Efter långa resultatlösa möten och hårda konflikter mellan Fia och däcktillverkaren Michelin valde sju stall att bojkotta F1-loppet i Indianapolis – en av tidernas värsta skandaler inom motorsporten.

Foto: AP

Formel 1-världen skakas just nu av en av tidernas värsta skandaler.

Ett stort däckbråk innebar att endast sex bilar kom till start i Indianapolis Grand Prix.

– Det är en total katastrof för Formel 1, säger TV 4:s motorexpert Eje Elgh.

Efter Ralf Schumachers våldsamma krasch inför Indianapolis-loppet kunde inte däcktillverkaren Michelin garantera säkerheten för sina stall och inför miljontals tv-tittare i dag gick alla team med leverantörens däck in i depå och vägrade att köra loppet.

Det internationella bilsportförbundet valde å sin sida att inte bryta racet utan släppte iväg de sex bilarna med andra märkesavstal.

På startlinjen stod till slut de båda Ferrari-bilarna, Jordan och Minardi-teamen.

– Det här är en ren parodi på Formel 1, inget annat en skandal. Det är också ett stort bakslag för Michelin som inte lyckats ordna fram däck som håller. Ett branschrykte säger att det från och med nästa år bara kommer att finnas en däckleverantör, och att Michelin inte kommer att vara kvar, säger Eje Elgh.

Publiken på plats runt banan i USA reagerade med ilska – motorfansen kastade in olika föremål mot bilarna, buade och gjorde tummen ned.

– Det är allra värst för publiken, säger Elgh.

Nyhetsbyrån AP talade efteråt med en besviken David Coulthard:

- Det är anmärkningsvärt att vi inte kunde finna en lösning innan loppet. Nu har vi upprört åskådare och tittare.

Ferrari, som kör på Bridgestone-däck, valde att köra.

- Vi har arbetat hela helgen på att köra, då gör vi det också. Men det här är verkligen tråkigt för alla tusentals människor som kommit hit, säger Michael Schumacher, som inte oväntat anklagar konkurrenten för skandalen.

- Det är solklart. Michelin är dem vi ska skylla på.

I det farsartade loppet vann Michael Schumacher före stallkamraten Rubens Barrichello, med Tiago Monteiro (Jordan) som trea.

Anders Burström

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport