Oproffsigt Zlatan – men bra ändå

SPORTBLADET

Zlatan har vid ett par tillfällen hävdat att sportjournalister, mest i Sverige, är "oprofessionella".

Jag kommer heller aldrig att glömma när Zlatan irriterat fräste till en Peter Jihde, som upprepade gånger ville veta hur Sverige skulle förbättra sitt spel: Vi ska sätta in dig på mittfältet så du kan styra och ställa.

Intressant då naturligtvis att se det motsatta - att få se Zlatan kliva in i journalistens roll i fyrans humorkväll för världens barn. Zlatan åkte till Brasilien för att intervjua barn och föreståndare för ett fotbollsprojekt för små tjejer och killar.

Zlatan började med den till synes lättbesvarade frågan: Why did you start it?

Sen läste han innantill om projektet på stolpig skånska.

Och efter det kan jag skadeglatt bara använda ett enda ord om journalisten Zlatan:

Oprofessionellt, Zlatan. Fruktansvärt oprofessionell journalistik. Du kommer aldrig att bli någon Janne Josefsson.

Det gör förstås ingenting. Det var naturligtvis bra ändå.

Bra att ställa upp. Oändligt viktigt att finnas med i de sammanhangen. Det finns så många idrottare som är beredda att sälja ut sitt namn till märkliga ställen - mest pinsam är väl Stefan Holm som på ett obegripligt sätt har lierat sig med McDonalds.

Jag är rätt glad att Zlatan inte valt den linjen.

???

Oprofessionell var däremot inte Kajsa Bergqvist i barngalan. Hon klarade av de - antar jag - fruktansvärt tuffa mötena med hiv-drabbade barn och föräldrar i Malawi med en enorm självklarhet.

Helt befriad från det överspel som stundtals drabbade rävar som Martin Timell och, jodå, Mikael Persbrandt, är Kajsa utan tvekan ett framtida tv-ämne.

???

Bäst i Fotbollskväll: Genomgången av de afrikanska lagens VM-kval. Bra att få en bakgrund till de mindre kända lagen och bra att få rörliga bilder på spelare man mest läst om.

Sämst

Bäst

Jonathan Jeppsson