Efter 49 nollor – Ericsson tog VM-poäng i Bahrain

Efter 49 nollor slog Marcus Ericsson till.

Med VM-poäng i F1.

– En stor tyngd har lyfts från mina axlar, säger han.

I säsongens andra VM-lopp startade svensken från den 17:e ruta. Han inledde bra, körde upp sig ett par placeringar och gjorde ett enda depåstopp.

– Efter det visste vi att vi hade en chans på poäng, men det var tufft att klara sig i mål på de däcken, berättar Marcus Ericsson för Sportbladet.

– Det var en vågad strategi, det var kritiskt med däcken och med bränslet. Det var ett väldigt taktiskt race från vår sida. Det gällde att välja sina fajter. Det var väldigt tufft, men en fantastisk känsla när jag gick i mål.

Första VM-poängen sedan 2015

Han gjorde det som nionde man - och tog sina två första VM-poängen sedan Italiens GP i september 2015.

– Det är en grym boost för teamet, alla är glada. Det känns som en nystart med Alfa Romeo. Vi har en nysatsning, men vi hade aldrig hoppas på att vi skulle ta poäng redan i det andra loppet. Nu har vi något att bygga vidare på och det är grymt kul att nästa race körs redan på söndag.

Hur skönt är det att slippa köra 50 lopp utan att ta poäng?

– Det är klart att det var skönt. Jag har haft dåliga bilar så länge, det är en otrolig lättnad och glädje att vi lyckades. Det är ett kvitto på det hårda arbete som vi har lagt ner.

Alfa Romeo klev in som titelsponsor inför säsongen, teamet har en ny motor från Ferrari och redan under försäsongen pratade Marcus Ericsson om en nystart under sin femte säsong i F1. Han inledde med att bryta Australiens GP och i Bahrain lämnade han också kvalet redan i den första omgången.

Men den här gången var kvalresultatet ett medvetet val.

– Vi såg hur vi låg till på longrunsen under den andra och tredje träningen, vi märkte att bilen var tuff mot däcken och bestämde oss för att ställa in den mot racet på bekostnad av kvalet. Även om jag åkte ut direkt hade jag en bra känsla, vi hittade balansen och det känns bra inför Kina.

Vettel vann i Bahrain - leder VM

VM-ledaren Sebastian Vettel vann Bahrains GP. Han satsade på en vågad däckstrategi och pressades hårt av Valtteri Bottas.

– När det var tio varv kvar sade jag över radion att jag hade allt i kontroll. Det hade jag inte, erkänner Sebastian Vettel som i sitt 200:e GP tog sin 49.e seger.

– Jag visste att Valtteri hade betydligt bättre fart och bättre däck, jag försökte bara att köra rent och inte göra några misstag. Jag hade tänkt göra ett depåstopp till, men när de hade hårdare däck så visste jag att aningen fick jag chansa och ge allt eller också skulle jag sluta trea. Vi gav allt.

Han vann före Bottas och Lewis Hamilton som körde upp sig från plats nio till plats tre och Pierre Gasly slutade fyra i sin Toro Rosso.

”Tyngd har lyfts från mina axlar”

Däremot bröt Ferraris Kimi Räikkönen sedan han råkat ut för en incident i depån och Red Bulls båda bilar parkerade under inledningen av loppet.

– Det var ändå 17 bilar som tog sig i mål. Vi slog tio av dem på ren fart och med en bra strategi. Det är ett styrkebesked från vår sida, säger Marcus Ericsson.

– Vi maximerade allt, depåstopp, strategi, inställningarna på bilen och körningen. Det var felfritt och då är vi med och slåss om poäng. Det tar vi lärdom av.

Med vilken känsla reser du till Kina och nästa veckas tävling?

– Med ett gott självförtroende och med en målmedvetenhet. En stor tyngd har lyfts från mina axlar. Nu vet vi att vi kan slåss om poäng.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.