Undersökning: Var fjärde allsvensk supporter tjänar över 41 000

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Djurgården ökade sitt publiksnitt mest av alla allsvenska klubbar förra året och hade dessutom flest bortasupportrar.

Men enligt en ny studie från Svenskafans och Unibet finns det ändå utrymme för förbättring.

Var femte djurgårdssupporter i undersökningen uppger nämligen att de går på färre än fem matcher per säsong.

I undersökningen har knappt 1 300 allsvenska supportrar svarat på frågor om allt från inkomst och träningsvanor till favoritmat och hur ofta de går på match.

Nästan 25 procent av deltagarna har svarat att de tjänar över 41 000 kronor i månaden, medan 13 procent svarat att de inte jobbar över huvud taget.

I ett pressmeddelande har Unibet även brutit ut resultaten från AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys supportrar. De visar att nästan var tredje AIK-supporter (32 procent) svarat att de tjänar över 41 000 kronor i månaden. Bland Djurgårdens och Hammarbys supportrar har 24 procent svarat att de tjänar över 41 000 kronor i månaden, vilket är det samma som snittet i undersökningen.

Tränar mycket

Djurgårdens fans sticker ut i positiv bemärkelse när det kommer till träning. 43 procent av lagets supportrar i undersökningen har svarat att de tränar minst tre gånger i veckan.

Däremot är djurgårdarna i studien inte lika flitiga på att gå på sitt lags matcher. En femtedel av djurgårdsfansen i undersökningen svarar att de en vanlig säsong går på färre än fem allsvenska matcher med sitt favoritlag. Det kan jämföras med Hammarbys supportrar där bara var tionde svarar att de går på färre än fem matcher.

Föredrar rock

Resultaten i undersökningen ska dock tas med en nypa salt då i snitt knappt 80 supportrar per lag deltagit. Dessutom visar statistik från förra säsongen att Djurgården hade flest bortasupportrar i hela allsvenskan och även ökade sitt hemmasnitt mest av alla lag.

Bland övriga frågor i undersökningen sticker Hammarbys supportrar ut som de största rockfansen. 37 procent av hammarbyarna har svarat att de helst lyssnar på rock. Bland AIK:arna och djurgårdarna svarade 27 respektive 23 procent att de föredrar rock framför genrer som pop, hiphop och punk.

Fotbollsbibeln – allt om säsongen 2018 – i butik nu! 00:28