Flinck: Han kan bli en av tidernas bästa importer

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

KRISTIANSTAD. Enarmade banditer känner vi till.

Enarmade spanska spelmotorer var något nytt...

...men oj så imponerande.

Efter att ha...

...sett Fabian Norsten, 18, debutera i ligan med att vinna premiären åt Hammarby.

...hört om Sävehofs snittålder på 20 år på niometerslinan från start i derbyt mot RIK.

...sett Casper Käll och Linus Eriksson-Lilja, båda 18, göra sina första ligamål för Lugi.

...hört om Ludvig Hallbäck, 18, och hans tio mål i Ystadsderbyt.

...laddat för att se Valter Chrintz, 18, bjuda på handbollsgodis i Kristianstad i reprisen av SM-finalen...

...så gjorde jag mig beredd för att skriva om alla talanger i handbollsligan och den ljusa framtiden svensk handboll verkar gå till mötes.

Men den krönikan får vi spara.

En av tidernas bästa importer?

För att efter att ha bänkat mig i Kristianstad Arena och sett Marc Canellas ha lekstuga mot vårens finalmotståndare och den kanske största utmanaren om guldet i år också, Malmö alltså, så går det inte att vinkla den här spalten på något annat än mästarnas spanska prestigevärvning.

Canellas dominerade toppmötet och han gjorde det bara med en arm efter att vänster armbåge fått sig en rejäl smäll.

Han var rädd att armen var bruten och kunde/vågade inte ens applådera med vänsterhanden efter matchen.

Canellas tillför Kristianstad en ny dimension med sin, i och för sig, typiskt spanska, luriga playmakerstil med ett fantastiskt samarbete med linjen.

”Den typen av samarbete med mittsex som Canellas (redan) visar upp har Kristianstadspubliken inte sett på... ja, inte så länge jag har sett eller bevakat laget”, twittrade min poddkompis Robin Nilsson på Kristianstadsbladet.

Han fick visserligen en snabb uppsträckning av sin chef Patric Nilsson: ”Jag säger bara Einar Jakobsson.”

Men det var på 1970-talet. Robin är förlåten.

När Chrintz bänkades hela matchen fick jag i stället handbollsgodiset från Canellas som redan nu är en publikfavorit i arenan.

Nu ska vi inte förhasta oss här då Canellas bara gjort två ligamatcher i den orangea tröjan. Men för tre år sedan knåpade jag, med hjälp av en rad kunniga och rutinerade referenspersoner, ihop en lista över de 30 bästa importerna i den svenska ligans historia.

Frågan är hur långt upp Canellas kan ta sig på en sådan lista. Rätt högt skulle jag vilja säga, inte minst om han stannar mer än en säsong (vilket kanske inte är så troligt) och inte springer runt och spelar med en arm som han tror är bruten (vilket är mer troligt).

5–1-försvaret imponerar

Ola Lindgren har tonat ner Canellas i försnacket inför säsongen. Och på presskonferensen efter matchen förnekade sig Kristianstadstränaren inte när jag frågade om Canellas och han i vanlig ordning skulle tona ner en dominant spelare.

– Han är en i laget och är en småklurig spelare med bra samarbete med mittsex. Men man måste också ha en bredd i niometersspelet annars blir det för centrerat runt honom.

Jag tänkte snarare att du kanske skulle komma in på en hyllning av Canellas i stället?

– Jaha. Nja, vi är jättenöjda med honom och jobbar intensivt med honom, sa Lindgren och fyllde sedan, faktiskt, på med en del superlativ.

Men Lindgren är beredd att göra stora uppoffringar för Canellas skull. Det är för att slippa byta spanjoren i anfall/försvar som man numera spelar 5–1 bakåt, vilket väl Lindgren aldrig haft i sin verktygslåda var han än varit som tränare?

5–1-försvaret sitter allt bättre. I fjol lyckades bara ett lag, Redbergslid, hålla nere Malmö på 20 mål. Men den matchen vann Malmö ändå med 20–19.

Från Biblioteket till Colosseum

I dag såg jag först Lugi-Önnered för att sedan ta E22:an nordvästerut och vara på plats på Kristianstad-Malmö (”Jag skippade sista timeouten så du skulle hinna”, sa Tomas Axnér).

Från Biblioteket till Colosseum, för att tala med Tomas Axnér.

Det var faktiskt lite som att åka från en handbollsvärld till en annan.

Inramningen, publiksiffran, tempot, fysiken, spelet, känslorna...allt var klasser bättre i Kristianstad.

Nej, jag är inte förvånad egentligen. Den ena var en ojämn match på både papperet och planen mellan ett tippat mittenlag och en nykomling som kommer att få slåss för sin överlevnad. Den andra var en finalrepris mellan två av Sveriges absolut bästa lag i en ganska jämn tillställning. Men jag trodde/hoppades att skillnaden i upplevelse inte skulle vara så stor.

Gudmundsson kan missa måstematchen

När gjorde IFK Kristianstad senast bara ett mål från högernio?

Detta enda mål dessutom i tom kasse från nio meter sedan Malmö missat att byta in Dan Beutler.

Lägg till det att på positionen turades två av ligans bästa skyttar om att spela denna kväll: Teitur Einarsson och Stig Tore Moen Nielsen.

Spelet på ytterniorna oroade Lindgren.

Ett annat, och kanske större, bekymmer är det om Olafur Gudmundsson inte kan spela Champions League-premiären nästa helg hemma mot Mejskov Brest på grund av sin vad som han ”slog upp” i kväll igen. Premiären är en måstematch för Kristianstad om man ska hänga med i racet om slutspelsmatcherna i Champions League i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM