Hansen ny EM-tvåa

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stark uppkörning av rallycrosslegendaren

Foto: Hansen motorsport
Kenneth Hansen avancerade i rallycross-EM, Citroënföraren är nu tvåa i tabellen.

Michael Jernberg kraschade bort sig i B-finalen och de övriga svenskarna hamnade i en intern fajt.

Det öppnade för Kenneth Hansen som blev tvåa i Buxtehude och avancerar i EM-tabellen.

Kenneth Hansen hade ett kämpigt kval och fick nöja sig med att starta trea i B-finalen i Buxtehude, Tyskland. Men väl i B-final visade rallycrosslegendaren tänderna. Hansen bet ihop och tog sig förbi både Michael Jernberg och Frode Holte och kunde vinna B-finalen. För Jernberg blev det däremot total katastrof.

Krasch för Jernberg

– Jag hade innern med Frode Holte en halv billängd före på yttern. Ligger man på innern slätter man aldrig, men Frode trodde nog att jag skulle göra det, för han styrde in, säger Jernberg i ett pressmeddelande.

Holte och Jernberg krokade ihop och norrmannen hamnade på tvären framför Jernberg.

– När jag väl kom loss hade alla andra hunnit passera för länge sedan. Jag åkte ett varv, men sedan gav jag upp, avståndet framåt var för stort, förklarar Jernberg som blev sist i B-finalen och tappade massor med poäng.

Men Citroënföraren Kenneth Hansen var klar för A-final. Han tog starten, passerade alla på yttern och var först in i den första kurvan.

– Då small det bara. Någon bakom oss agerade plogbil, vilket resulterade i att Sverre Isachsen, Liam Doran och jag hamnade i räcket, förklarar Hansen i ett pressmeddelande.

Kraschen var ett faktum och i stället smet Andréas Eriksson och Stig-Olov Walfridson i väg. Men finalen flaggades av och det blev omstart. Eftersom flera av ekipagen fått sig rejäla törnar fick alla chansen att reparera bilarna innan starten gick på nytt, ett omtvistat beslut av tävlingsledningen.

Vid omstarten valde Kenneth Hansen att ta alternativspåret redan under det första varvet och sedan kämpade han och Isachsen intensivt om segern.

Norrmannen höll undan och vann med en knapp billängd.

– Satt fint med en framgång igen efter förra helgen. Men det var ju segern jag ville ha. Jag känner att vi har en bra bil just nu och att vi har vinnarkapacitet igen, säger Kenneth Hansen som alltså blev tvåa.

För de övriga svenskarna i A-finalen gick det inte lika bra. Stig-Olov Walfridson och Andréas Eriksson hade en intern fajt.

– Jag skadade framvagnen rejält i kampen med Andréas så bilen blev rätt okörbar och vi kunde inte vara med och slåss om pallplatsen. Det känns lite som stolpe ut, säger Walfridson i ett uttalande på sin webbplats.

Renaultföraren blev fyra, medan Eriksson blev stående och unge norrmannen Mats Lysen överraskade och slutade trea.

Hansen klättrar

Efter helgens andraplats avancerade Kenneth Hansen i EM-tabellen där han just nu är tvåa.

– Det var sämsta tänkbara finalresultat för mig, säger Michael Jernberg som halkat ner till tredje plats i EM-tabellen.

– Vi får se vad som händer i de två sista tävlingarna men mina chanser att ta guld efter det här är inte stora. Det ska till ett under, suckar Michael Jernberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport