Andra raka för Alonso

avJohanna Mörtberg

SPORTBLADET

Ferrariföraren höll
Red Bull bakom sig

Foto: Formula1.com
Resultat F1-loppet i Singapore.

Fernando Alonso har gett Ferrari hoppet tillbaka i titelstriden. Spanjoren var snabbast på kvalet och tog pole position för andra loppet i rad. Alonso och Sebastian Vettel dominerade loppet medan Mark Webber lyckades avancera tack vare ett oväntat tidigt depåstopp.

För Lewis Hamilton blev loppet en stor besvikelse eftersom han tvingades bryta efter en påkörning.

Foto: AFP
Fernando Alonso har fört Ferrrai tillbaka till VM-toppen.

Ferraris Fernando Alonso hade pole position inför loppet, med Sebastian Vettel vid sin sida. Alonsos teamkollega Felipe Massa försvann ur kvalet utan att kunna sätta någon tid, sedan hans bil fått problem med växellådan. Massa fick därför starta sist.

Inget regn

När det var dags för kvällsloppet var det 30 grader i luften och 31 grader på banan. Väderprognosen förutspååde också att det skulle bli ett torrt race, utan regn.

Christian Klien ersatte matförgiftade Sakon Yamamoto i HRT-teamet och Nick Heidfeld gjorde sin premiärtävling för Sauberstallet. Jaime Alguersuari fick starta från depå sedan han fått problem med motorn precis innan start.

Starten gav ett ganska lojt intryck, förarna var försiktiga för att inte skada bilarna. Fernando Alonso höll Sebastian Vettel bakom sig och det var ingen som kunde avancera.

Felipe Massa körde ett varv och gick sedan in för däckbyte. Vitantonoi Liuzzi försvann snabbt sedan han skadat stötdämparen på höger bakhjul, vilket tvingade ut säkerhetsbilen på banan. Då valde Mark Webber att chansa och gå i depå för att byta däck, hans beslut följdes av flera andra förare.

Snabbt depåstopp av Webber

När säkerhetsbilen lämnade banan låg Mark Webber elva, men han var först av de förare som gått i depå, vilket gjorde det som upplagt för en god avslutning. Webber fortsatte också starkt genom att köra om först Timo Glock och sedan Kamui Kobayashi.

I täten låg Fernando Alonso säkert före Sebastian Vettel, Lewis Hamilton och Jenson Button.

Timo Glock låg elva efter tretton körda varv och blev något av en bromskloss för Sutil, Hülkenberg och Massa som fastnade bakom honom. Tre varv senare hade både Sutil, Hülkenberg och Massa lyckats ta sig förbi Glock. Virginföraren tappade sedan ett helt koppel förare och rasade ner till sjuttonde plats.

På det 23:e varvet fick Mark Webber order att försöka passera Rubens Barrichello på sjunde plats, men det lyckades inte. I stället var Webber mycket nära att köra in i muren i kurva 18 men undkom med blotta förskräckelsen.

Sex varv senare, gick Lewis Hamilton i depå för däckbyte, men kom ut bakom Mark Webber efter stoppet. På samma varv gick Alonso och Vettel lite oväntat i depå för däckbyte samtidigt och Alonso kom ut först av de båda på banan.

På varv 32 knuffade Kamui Kobayahsi till Michael Schumacher som nästan for ut i muren. En stund senare åkte Kobayashi av i kurva 18 och Bruno Senna kunde inte undvika honom och smällde även han in i muren. Säkerhetsbilen kom ut på banan och de förare som inte varit i depå passade på att byta däck.

Di Grassi orsakade krasch

När racet återupptogs på varv 37 uppstod en onödig situation när Mark Webber och Lewis Hamilton pressade varandra. Lucas Di Grassi kom i vägen för de snabbare förarna och det hela slutade med att Webber tryckte till Hamilton vars bli blev så skadad att Hamilton tvingades bryta.

Nick Heidfeld och Michael Schumacher törnade också ihop och Schumacher fick gå i depå och byta framvingen medan Heidfeld blev stående och sedan tvingades bryta.

Efter 40 varv ledde Alonso före Vettel och Webber. Med tio varv kvar av loppet var ställningen oförändrad i täten. På sista varvet började Heikki Kovalainens bil att brinna sedan han varit ihop med Buemi. Kovalainen fick också släcka sin bli själv sedan han stannat på ett ställe där funktionärerna inte kunde komma ut omedelbart.

Loppet vanns av Fernando Alonso före Sebastian Vettel och Mark Webber.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1