Omkörningskungen

SPORTBLADET

Lewis Hamilton och F1 är på väg mot rekordsäsong – ”Han kör om överallt”

Foto: Ingen har kört om fler än britten Lewis Hamilton. Här passerar han Renaults Vitalij Petrov som enligt statistiken är ganska van vid att bli omkörd.

F1 har blivit en omkörningsfest.

Bäst är Lewis Hamilton.

– Han kör om överallt, fantastiskt, säger Gerhard Berger.

Det har bara körts fyra F1-lopp i år, men redan har det gjorts 156 omkörningar. Det betyder att det bara är 88 omkörningar kvar innan man nått upp till förra årets totalnotering.

Efter hela förra säsongen hade det gjorts 244 omkörningar i F1 och efter årets premiär i Bahrain pratades det om formel långtråkig.

Men sedan hjälpte regnet till i Australien och Kina, dessutom är det fler team med i år och att skillnaden på toppen och botten är väldigt stor. Det gör att om en bra bil misslyckas i kvalet har den chansen att verkligen köra sig upp genom fältet.

Hamilton kör om mest

Omkörningskungen är i alla fall krönt - Lewis Hamilton, McLaren.

– Han kör om överallt i fältet, fram, bak, uppe och nere, säger den förre F1-föraren och tidigare stallchefen Gerhard Berger till Auto Bild Motorsport.

– Det är helt enkelt fantastiskt.

Hamilton har fått stor hjälp av McLarens skorstenslösning som ger bilen ungefär 7 km/tim extra på rakorna har han redan hunnit med 23 omkörningar – men Jenson Button som kör för samma stall har bara gjort tre. Tvåa är Ferraris Fernando Alonso med 18 omkörningar och Michael Schumacher, Mercedes, har gjort elva omkörningar, men han har även blivit omkörd tio gånger. Värst är det för Heikki Kovalainen, Lotus, som blivit omkörd hela 26 gånger och bara gjort en enda omkörning själv.

Bernie vill bygga om bilarna mer

– Men om jag får säga någonting om detta så skulle jag bygga om årets bilar ännu mer, säger Bernie Ecclestone till tidningen.

– Framvingen och bromsarna får inte vara så effektiva som de är i dag, då blir det ännu fler omkörningar.

Hans målsättning är klar – att komma upp till rekordåret 1984.

Då gjordes 666 omkörningar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1