”Jag tar ett guld i taget”

SPORTBLADET

Alshammar tog sitt tionde guld – och satte nytt rekord

Foto: SNABBAST Det blev nytt mästerskapsrekord för Therese Alshammar i Dubai. ”Tre lopp och tre rekord, det händer inte så ofta”, säger hon efter loppet.

Med ett fenomenalt sista simtag tog Therese Alshammar sitt tionde VM-guld. Och blev med det historisk.

– Jag tar ett guld i taget, säger ”Tessan”.

Nu är hon bäst i världen.

I dubbel bemärkelse.

Via segern på 50 meter fjäril, tog hon inte bara Sveriges första guld i Dubai, utan också sitt tionde (!) VM-guld på kort bana. Och dagens prestation, den var något i hästväg.

Alshammar slogs med australiensiskan Felicity Galez hela vägen, och såg ut att bli tvåa. Men samtidigt som Galvez gjorde en sämre målgång, blev Alshammars dito magnifik.

– Jag försökte bara simma långt, och få till det sista armtaget, säger 30-åringen.

Tre hundradelar

Med tre hundradelar som marginal ner till Galvez knep Alshammar förstaplatsen och satte dessutom mästerskapsrekord för tredje gången. På tre försök. Den nya rekordtiden på distansen lyder 24,87.

– Tre lopp och tre rekord, det händer inte så ofta, säger hon med ett skratt.

Men hennes lopp var inte perfekt. Hon missade vändningen, och hamnade då efter Galvez. Hennes enda misstag under loppet.

– Jag hade lite dålig timing in i vändningen, men jag hade bra tryck och gjorde en bra målgång, säger Alshammar.

Redan nu är hon historisk med sina tio guld, hon har nämligen tangerat världsrekordet. Och skulle det bli ytterligare en medalj, då blir hon den främsta simmerskan i kortbane-VM genom tiderna.

– Jag har inte alls bra koll på statistiken, men det är alltid smickrande. Jag tar ett guld i taget, och i dag är jag jättenöjd.

Femma i lagkappen

Men hon var inte färdig för dagen med sitt individuella guld.

En timme efteråt var det dags för lagkapp, där hon tillsammans med Petra Granlund, Joline Höstman och Sarah Sjöström, sänkte det svenska rekordet. För andra loppet i rad. Totalt har laget putsat rekordet med nästan två sekunder.

I loppet slutade svenskorna femma, och var chanslösa på pallplatser. Fem sekunder skiljde till trean Australien. Kina fick kliva högst upp på pallen, följda av USA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning