Friidrott

Olsson klar för VM-final – efter åtta års frånvaro

avEmil K Lagnelius

”Jag var väldigt nervös”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Christian Olsson.

DAEGU. Christian Olsson, 31, är tillbaka på allvar.

Trestegsstjärnan tog sig enkelt vidare från kvalet och känner inte av några skador inför finalen.

– Jag har långa hopp i benen. Det här ger mig självförtroende inför finalen, säger han.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Nåja, helt problemfritt var det inte. I första försöket, där Olsson var på väg mot ett riktigt bra hopp, fick han framåtrotation och landade på magen. Ändå nådde han 16.55 meter, vilket lovade mer.

– Jag var väldigt nervös och jag tycker att man såg det i första hoppet. Även om det var på väg att bli långt och jag hade mycket studs i benen, så vet jag inte vad som hände. Det blev ett magplask. Jag kom fel i balansen på andrasteget och det gick inte att ändra, säger han.

Men i andra försöket var det inget snack. Olsson hoppade 17.16, sex centimeter längre än kvalgränsen. Av de tolv hoppare som hoppar i finalen klockan 12.05 på söndag var det sju som klarade kvalgränsen.

”Skönt med ett stort Q”

– I ett kval finns det inga vinnare utan bara förlorare. Men det är skönt att ha tagit sig igenom det. Jag har gjort långa hopp i kval förut, men det är meningslöst och bara slöseri med energi. Men det känns skönt att jag fick ett stort Q (=Qualified) i protokollet. Jag tog en finalplats, jag fick den inte.

Glädjande var också att kroppen höll.

– Kroppen känns bra. Inga smärtor någonstans, inga skavanker.Det kändes som att jag hade väldigt mycket kraft i benen och inte ont någonstans, det ger förutsättningar för att göra en bra final.

”Nu är jag redo”

Åtta år sedan du var i en VM-final. Det är grymt lång tid.

– Ja, men nu är jag redo.

Hur laddar du inför finalen?

– Slappnar av. Kvinnornas höjdfinal blir lite laddning. Sedan hyr jag väl en film och försöker ha tankarna på annat än tresteg.

Tränaren Yannick Tregaro:

– Det första hoppet hade blivit jättelångt om han inte hade fått framåtrotationen. Men jag är inte helt nöjd med attacken in mot plankan. Det blev lite sämre i andra hoppet, men jag ser ju på honom att han svarar och hade ett inhoppningshopp som var jättebra. Det ska bli jättekul i finalen

ARTIKELN HANDLAR OM