Bäst i Sverige

SPORTBLADET

Sportbladet och Erik Niva tog storslam i Guldskölden

Sportbladet tog storslam i Guldskölden – igen.

Och priset som årets sportjournalist gick till Erik Niva – igen.

Hur känns det att vara bäst?

– Simon Bank är bättre, säger Malmbergets stolthet.

För fjärde året i rad har Sveriges bästa sportjournalister korats i Svenska Fans tävling Guldskölden, som innefattar såväl tv, radio som papper.

Och återigen kammade Sportbladet hem en hel drös med priser.

Erik Niva bärgade den allra tyngsta – för andra året i rad.

”Bygger vidare på imperiet”

Sportbladet fotbollskrönikör är Årets sportjournalist alla kategorier.

– Precis som ifjol, ja. Det är klart att det känns bra, jag bygger vidare på imperiet, skrattar Niva när han möts av beskedet på sonens nya dagis.

– Skämt åsido. Nej, det är fantastiskt, både glädjande och väldigt överraskande. Jag var borta som föraldraledig under en längre period förra året och hade inte räknat med att vara med så här högt igen.

Varför är du bäst?

– Att jag får den här utmärkelsen tror jag beror på två saker. Dels den form av berättande journalistik som jag sysslar med. Jag är en ”storyteller” i mitt tillal och jag tror att folk uppskattar det. Den andra delen är att jag syns och hörs i så många kanaler. Jag bloggar, skriver artiklar och böcker, sitter med i tv-sändningar och webb-tv-program – jag når en bred massa, liksom.

Bank&Niva – årets sportblogg

Förutom priset som Årets sportjournalist utsågs Niva även till Årets krönikör – och bloggen Bank&Niva, tillsammans med Sportsbladets Simon Bank, blev framröstat till Årets sportblogg.

– Enligt mig är Simon Bank Sveriges bästa sportjournalist, det är helt självklart för mig. Det är ett privilegium att få möjligheten att driva en blogg med honom.

Men du knäppte honom i de indiviuella kategorierna – igen.

– Ja, det gjorde jag. Och det kan jag väl ta. Men när jag är 75 år och analyserar vad jag uträttat under min karriär, kommer jag att vara jättestolt över att jag arbetat med Simon Bank. Han är den störste enligt mig.

Blir det ett hattrick nästa år?

– Det återstår att se. Kunde FC Sheriff Tiraspol vinna den moldaviska ligan tio gånger i rad kan väl jag ta SM-guld i sportjournalistik tre gånger i rad, hoppas jag. Annars känns det som att dagens samhälle snarare vill rösta på något nytt. Det ska vara nya röster i omklädningsrummen, nya politiker på maktpositionerna – vi får väl se om de vill ha en ny vinnare i sportjournalistik nästa år.