Anna Andersson: Red Bull jagar redan nästa VM-titel

SPORTBLADET

Red Bull är bäst.

Stallet har vunnit allt, därför börjar nu jakten på nästa VM.

Innan årets säsong ens är över.

När F1-teamen packar ihop i Sydkorea och för att resa vidare mot GP-loppen i Indien, Abu Dhabi och Brasilien har Red Bull redan vunnit allt som går att vinna 2011. I Japan vann Sebastian Vettel sin andra VM-titel på två år och när tysken var först över mållinjen i Sydkorea säkrade han stallets andra raka konstruktörstitel. Då är det lätt att snabbt lägga årets F1-säsong åt sidan.

Det kan du göra – men fortsätt att följa sporten för jakten på revanschen har redan börjat.

Det är nu som stallen börjar avslöja sina nyheter inför nästa säsong och det är nu som vi får den första känslan av hur säsongen 2012 kan komma att bli.

Inledde redan i Singapore

Redan i Singapore för ungefär en månad sedan inledde Red Bull sina tester inför 2012 och Ferraris Fernando Alonso körde  med en helt ny framvinge i helgen. Det gjorde han bara för att testa inför 2012 och stallet var mycket nöjda med resultatet. Både McLaren och Mercedes har förklarat att de kommer att testa material för nästa år under de avslutande loppen, detta samtidigt som de slåss om de så viktiga placeringarna i årets märkes-VM.

När det handlar om märkes-VM, det mästerskap som vi i media tenderar att bry oss allra minst om, så är det det som är allra viktigast för stallen – inte för äran utan för ekonomin. En placering kan förbättra nästa års budget med många mycket viktiga miljoner.

Har ett stort försprång

Inför nästa säsong har Red Bull ett stort försprång. Till nästa år görs det inga större regelförändringar, bortsett från den nuvarande diffusorn, vilket gör att Red Bull som leder utvecklingen har ett försprång. Dessutom har stallet varit så överlägsna att det i ungefär en månad har kunnat testa saker inför 2012, detta utan att förlora greppet om VM-bucklan. Det gör att stallet har råd att göra misstagen nu, kan rätta till dem i vindtunneln under vintern och sedan kliva ut på banan i februari med ett paket som fungerar.

Igen.

Hur ser det då ut hos konkurrenterna?

Ferrari har valt att göra en helt ny satsning till 2012, italienarna har inte råd att bli omkörda en säsong till och kommer därför bara att behålla vissa detaljer från årets bil. Inte ens ratten kommer att vara kvar. Projektet är så prioriterat att teamchefen reste hem från Japan förra söndagen för att arbeta i fabriken i två dagar innan han återvände till Asien och Sydkorea för gårdagens lopp.

Jakten har börjat

McLaren har imponerat under de senaste loppen och är, som alltid, duktiga på att utveckla sin bil även under säsongen.

Mercedes har satsat på att värva duktiga tekniker, Bob Bell (tidigare Renault) Aldo Costa (som fick sparken från Ferrari) och Geoff Willis (Red Bull och HRT) är klara för teamet. Dessutom tänker de förstärka med ytterligare ett hundratal medarbetare. Cheferna i Stuttgart är allt annat än nöjda med att vara fyra i mästerskapet.

Nu är bortförklaringarnas tid över.

Därför har jakten på titeln 2012 redan börjat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1