Här är Jönssons hemliga skada

SPORTBLADET

Har tvingats köra hårt tejpad – i flera månader

Det var under ett sju timmar långt (!) träningspass i somras som en sena i foten sprack för Emil Jönsson. Även i dag känner han av vissa sviter från skadan: ”Det gör ont i mina fötter de första tio minuterna jag åker skejt, sedan går det över”. Foto: ANDREAS BARDELL

SUNDSVALL. Han är ett av Sverige största guldhopp på VM.

Men med tre veckor kvar till start i Oslo avslöjar Emil Jönsson sin hemliga skada som tvingar honom att köra hårt tejpad.

– En sena i foten sprack i somras och jag kunde inte skejta på två månader, berättar sprintstjärnan.

Det märks ingenting under loppen – i går genomförde sprintåkaren Emil Jönsson, 25, tremilen i dubbeljakt på SM, han kom åtta efter strul vid skidbytet. Men när han tar av sig pjäxan syns sviterna efter sommarens skada.

– Jag åker fortfarande tejpad, vid varje tävling, säger Emil Jönsson.

Dessutom är den högra pjäxan omgjord för att passa foten bättre.

Skadade sig i Norge

Skadan kom i somras under träningslägret i norska Molde. Emil Jönsson hade ökat belastningen totalt. Han hade dessutom lagt mer fokus på skejtåkning eftersom VM-sprinten går i fri stil och banan i Oslo kräver bra benskejt.

– Det är en bana som inte passar mig egentligen. Jag vill ha mer uppför, mer krigande. Nu kommer man in på stadion och måste krypa ihop och köra skridskoåkning. Det behöver jag jobba mer på, och har jobbat jättemycket på det i år. Jag jobbade ett tag för mycket på det, så mina fötter gav upp..., säger han.

Det var under ett sju timmar långt (!) träningspass som Jönsson fick känning.

– Vi åkte rullskidor i två timmar först och jag kände att foten blev väldigt öm. Sen skulle vi bestiga en topp. Jag tejpade foten och sprang upp, och när vi hoppade på stenar kände jag att det ömmade, säger Emil Jönsson.

Stor osäkerhet

Dagen efter åkte sprint-stjärnan till Sverige och fick foten undersökt.

– Det går två senor runt foten. En av dom sprack, så fick jag det förklarat för mig, säger Emil Jönsson.

Skadan innebar att han inte kunde träna skejt på två månader och han gick in i säsongen med stor osäkerhet. Men han valde att hålla problemet för sig själv.

– Jag ville inte att det skulle bli en bortförklaring, jag ville visa för mig själv att det gick bra. Jag var jäkligt osäker i skejt inför säsongen på grund av det där. Men det är ingen panik mer. Det gör ont i mina fötter de första tio minuterna när jag åker skejt, sen går det över.

Han hade inte tänkt att berätta något, men gör det för Sportbladet. 25-åringen har fått de besked som räcker: segrar både i Düsseldorfs och Davos fristilssprintlopp.

Har senan läkt ihop?

– Jag hoppas det...

Har du inte varit och kollat?

– Nej. Inte efteråt. Jag vet bara att det känns bra och då behöver man inte det.

ARTIKELN HANDLAR OM