Sportbladet

SOK varnar OS-svenskar för manifestation i Sotji

SPORTBLADET

”Yttersta bestraffningen är att man får åka hem”

Emma Green Tregaro målade naglarna i regnbågsfärger under friidrotts-VM i Moskva.

Den typen av "politisk manifestation" är oacceptabel från svenska idrottare under OS i Sotji nästa år.

– Det är helt uteslutet, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Emma Green Tregaros omtalade naglar.

I juni skrev Rysslands president Vladimir Putin under lagen som innebär ett förbud att framföra "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer" riktad till minderåriga. Lagen har mött hård kritik internationellt, och fick bland annat höjdhopparen Emma Green Tregaro och sprintern Moa Hjelmer att måla sina naglar i regnbågens färger under nyss avslutade friidrotts-VM i Moskva.

– Det är för att visa vad jag står för, sade Green Tregaro.

Paragraf 51

Men under OS i Sotji nästa år kommer man inte att tillåta den typen av ställningstaganden, säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK). Skälet är paragraf 51 i den olympiska rörelsens stadgar: "Ingen demonstration eller politisk, religiös eller etnisk propaganda är tillåten på OS-områden".

– Det kanske är att trivialisera frågan men lika lite som man kan gå omkring med reklam hur som helst, lika lite kan man gå omkring med politiska symboler. Man kan som individ ha synpunkter på hur olika länder agerar men vi kan inte använda idrottsarenan för att demonstrera de uppfattningarna, säger Lindeberg.

I invigningstalet på Stockholm Pride kallade debattören och artisten Alexander Bard den ryska behandlingen av hbt-personer för "de grymmaste och mest barbariska diskrimineringarna av en folkgrupp" sedan 1940-talet. Han uppmanade de svenska OS-idrottarna att hålla en regnbågsflagga i handen under OS-invigningen.

Kan kastas ut

– Det är inte aktuellt. Flera har föreslagit att truppen ska bära regnbågs-pins och annat, men det är helt uteslutet med den typen av aktiviteter. IOK (Internationella olympiska kommittén) är väldigt strikt med det här, säger Stefan Lindeberg.

TT: Vad händer annars?

– Det är en teoretisk fråga. Men om man bryter mot en av IOK:s regler så är den yttersta bestraffningen att man får åka hem från OS.

Ida Ingemarsdotter, som tog tre silver under skid-VM i vintras, tror inte att hon som idrottare har tillräcklig makt för att kunna göra skillnad, även om hon önskade.

– Jag tycker att lagen är fruktansvärt dålig, alla har rätt att leva det liv de vill leva. Men jag vet inte riktigt hur jag som längdåkare i mitt skidspår ska kunna påverka rysk politik, säger hon.

"Skrattretande lag"

Ishockeylandslaget Douglas Murray kan bara hålla med.

– Det är en skrattretande lag, man har nästan svårt att tro att det är sant. Men jag tror inte att det finns en enda ryss som skulle bry sig om vad vi tycker, säger Murray.

Längdlandslagets Marcus Hellner tycker att det är upp till IOK, inte den enskilda idrottaren, att ställa krav på arrangören.

– OS är ju trots allt rätt stort för en, en barndomsdröm och man har inte så många chanser på sig.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet