’Jag var livrädd för att missa OS’

SPORTBLADET

Tvingades börja om – från noll

Anna Holmlund hårdtränar bland annat med traktordäck.

Vad gör du om du står på toppen och kraschar rakt ner i avgrunden?

Du biter ihop, börjar om från noll – och hämtar ett par traktordäck.

– Det gäller att ligga på gränsen, säger skicrossstjärnan Anna Holmlund.

Totalvinnare i VC 2010/2011.

Hon har precis fyllt 26 och förbereder sig nu för karriärens andra OS. Men Anna Holmlunds uppladdning har knappast varit optimal. Långt därifrån.

I januari tidigare i år, mitt under ett vanligt träningspass, kraschade hon våldsamt. Knäskålen, korsbandet, menisken – allt trasades samman.

Tillbaka på ruta ett med ganska prick ett år kvar till OS.

”Ligger på gränsen”

– Det var ett enormt bakslag, att få nästan ett helt år förstört. Jag har varit livrädd för att missa OS, säger Holmlund till Sportbladet.

Det kommer hon inte att göra.

Efter två operationer har hon sakta men säkert tagit sig tillbaka. Kastat bort kryckorna, cyklat på träningscykel och gått på slaklina för att få tillbaka balansen. Nu börjar den riktigt hårda träningen.

– Jag försöker ligga på två, tre pass om dagen och köra så mycket jag bara pallar. Det gäller att hela tiden ligga på gränsen, men på rätt sida om den.

Förra veckan ledsnade Holmlund på de vanliga, tråkiga gymprogrammen. Hon åkte till sin fystränare, som gav henne ett enormt traktordäck och en sele som han band fast runt hennes midja.

Ordern: Spring – allt vad du orkar.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att kliva upp ett snäpp i nivå. Men det var för jäkla tungt alltså, det måste jag säga. Man hann inte många meter innan mjölksyran slog till, haha.

Tidigare år har skicrossstjärnan kunnat träna på snö redan i augusti. I år har hon av förklarliga skäl tvingats vänta fram till nu.

”Jag siktar på guld”

Jag frågar Holmlund om hon behövt revidera sin tidigare målsättning: att ta OS-guld.

– Nej, jag siktar fortfarande på guld. Klart att förutsättningarna varit annorlunda, men ambitionen finns kvar.

Är den realistisk?

– Alltså, det var ju inte länge sedan jag kraschade, så det vore konstigt om allt var tipp topp just nu. Men formen känns bra, den blir bättre och bättre så jag tror att det här ska funka. Eller, jag vet.