”De spelar rysk roulette med våra barn”

avKristoffer Bergström

Foto: Örnsköldsviks GK
Klubben i Örnsköldsvik anställde en kvinna som kom att ha kontroversiella träningsmetoder.

De opassande ledarna måste rensas bort ur gymnastiken.

I en motion till helgens förbundsmöte kräver Örnsköldsviks GK:s ordförande Liselotte Pettersson ett effektivare sätt att utesluta vuxna som missköter sig.

– De spelar rysk roulette med våra barn, säger Pettersson.

Topptränaren var verksam i svensk gymnastik i 25 år, trots anklagelser om grova trakasserier och att ha pressat skadade tjejer att tävla. När han fråntogs chansen till kommande förbundsuppdrag och avskedades från sin klubb fanns ändå gott om erbjudanden från andra föreningar.

Sportbladets granskning av den medelålders mannen visar inte bara på vilken makt en ledare kan skaffa sig, utan på en kultur där du kan sparkas men ändå få nya chanser. Detta tack vare två faktorer:

1. Vi har föreningsfrihet. Vill en klubb ha med dig är det svårt för någon utomstående att riva medlemskortet.

2. I gymnastiken finns en falang som vill se en annan och hårdare linje än den förbundet förespråkar, så varningar från högsta ort riskerar att inte få önskad effekt.

Problemet verkar utspritt

Efter publiceringen har flera klubbledare hört av sig och berättat liknande historier. Deras tränare påstås ha misskött sig och fått kontraktet rivet bara för att gå vidare till nästa förening.

En av dem som kände igen mönstret är Liselotte Pettersson, ordförande i Örnsköldsviks GK. Hon anade inte oråd när föreningen knöt till sig en ny tränare. Den nya kvinnan verkade intelligent, kunnig och karismatisk. Tills situationen ska ha förändrats.

– Det blev ett skräckvälde för våra unga tjejer, säger Pettersson.

Enligt ordföranden vittnade de unga gymnasterna om verbala kränkningar och vikthån. Hierarkin ska ha varit stenhård, de sämsta ignorerades medan de bästa pressades bortom sitt yttersta. På tävling förbjöds de att äta lagad mat utan fick stilla hungern med en yoghurt eller ett äpple, påstår ordföranden.

I slutet av 2015 lämnade kvinnan klubben. Förbundet utredde händelserna och fann att åsikter och uppgifter spretade åt olika håll, men att det ändå fanns grund att frånta tränaren kommande uppdrag i deras regi.

Och i dag? I dag tränar kvinnan tjejer i en annan svensk klubb.

– Hon är manipulativ. Jag frågade tjejerna varför de inte hade sagt något. De sa ”för att vi trodde att det skulle vara såhär. Vi har tränat med henne i fyra år och vet inget annat”, säger Liselotte Pettersson.

Motion om uteslutning

I helgen har gymnastiken sitt förbundsmöte i Malmö. En av motionerna som avhandlas är skriven av Örnsköldsviks GK:s ordförande som är kritisk mot förbundet. Hon vill ändra i förbundets stadgar så att opassande tränare mer effektivt kan stoppas.

”De tränare, föreningar som INTE följer/accepterar/står bakom värdegrunden, uppförandekoden, nyckelfaktorerna, RF:s regler och rekommendationer för barn och ungdomar i svensk drott SKALL UTESLUTAS ur SvGF” skriver Pettersson.

Förbundets generalsekreterare Johan Fyrberg är införstådd i problematiken, men tror inte att motionen erbjuder en lösning.

– Vi tar situationen på fullaste allvar, men för att utesluta enskilda medlemmar måste vi ändra hela vår grundläggande struktur. Gymnastikföreningar är medlemmar i Gymnastikförbundet. Inte enskilda personer. Vi har ingen ambition att ändra på det, säger Fyrberg.

Ni hade kunnat utforma en regel som kom runt det problemet: den förening som anlitar en ledare som är utesluten från förbundsuppdrag blir genast utesluten. Varför är ni inte så hårda?

– Det kan man absolut göra, men frågan är vad vi vinner på det. Föreningslivet bygger på möjligheten för människor att ansluta sig. I en förening finns det sällan ett ensidigt problem, så våra erfarenheter pekar på att verksamheten kan fungera i stort. Jag utesluter inte det du föreslår, men ser det som den yttersta och mest långtgående åtgärden. Och vi har uteslutit en förening. Vi är ett av få förbund som har gjort det.

ARTIKELN HANDLAR OM